Den norske regjeringen vil kjøpe klimakvoter for statsansatte som reiser med fly utenlands, opplyste statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i sin nyttårstale mandag.

— Vi ønsker å sette et eksempel, og vi håper at bedrifter, organisasjoner og andre land vil følge etter, sa statsministeren i sin fjernsynssendte tale.

Men hans britiske kollega Tony Blair kom Stoltenberg i forkjøpet, iallfall med et par dager. I romjula kunngjorde den britiske regjeringen at de hadde kjøpt klimakvoter tilsvarende 255.000 tonn CO2 for årene 2007 til 2009. Prisen lå på snaut 10 pund, vel 12 kroner, per tonn, melder Reuters.

Kvotene skal dekke opp forurensningen fra de internasjonale flyreisene til statsminister Tony Blair og ministere fra 30 departementer. Så Stoltenberg ligger uansett et skritt foran, i og med at den norske ordningen skal gjelde alle statsansattes reiser.

Den britiske regjeringen forsikrer at pengene fra kjøpet av klimakvotene går til prosjekter som er godkjent under Kyotoavtalen. Men miljøorganisasjoner har kritisert flere slike prosjekter for totalt sett å ha negativ miljøeffekt.