JAN TYSTAD

Men selv om en anklagende pekefinger er rettet mot forsvarsminister Geoff Hoon, kan den like godt ramme statsministerens aller nærmeste medarbeider Alistair Campbell. Ingen statsråd tar et slikt skritt uten å spørre den mektige Campbell, og statsminister Tony Blair kan ikke fraskrive seg sitt ansvar. Han er ansvarlig for hva statsrådene og medarbeiderne gjør.

Det er en utbredt oppfatning at Alistair Campbell er den som har mest makt i regjeringen etter statsministeren. Ingen statsråd foretar seg noe overfor pressen uten å spørre Campbell. Det er derfor sannsynlig at han visste at dr. Kellys navn skulle bli kjent. Det kan også være han som satte i gang dette mediasirkuset som endte så tragisk med dr. Kellys død.

Spørsmålene

Blair ble stilt følgende direkte spørsmål av en britiske journalist under flyturen i Kina i går:

— Hvorfor ga du tillatelse til at dr. Kellys navn ble offentlig kjent?

Blair svarte: - Det er absolutt ikke tilfelle. Jeg ga ingen tillatelse til at navnet Kelly skulle lekkes (til pressen). Ingen ga en slik tillatelse. Jeg mener vi har opptrådt helt korrekt.

Britiske media fortalte i går at forsvarsminister Geoff Hoon ga sine pressemedarbeidere tillatelse til å bekrefte navnet Kelly hvis media klarte å gjette det. Det klarte The Guardian, The Times og Financial Times etter at de hadde fått et tips om at det var en våpenekspert.

Ettertanke

Statsminister Tony Blair har bedt media om å bruke tid til ettertanke og overlate den videre gransking til dommer Lord Hutton. I går var det Blair som startet opp igjen spekulasjonene ved å si at han selv ikke er skyldig. Saken er dermed igjen førstesidestoff i britiske aviser i dag.