JAN TYSTAD

For statsminister Blair er det viktig å få redusert virkningene av at tidligere utenriksminister Robin Cook i går trakk seg fra regjeringen. Han er en av de mest erfarne politikerne i denne regjeringen og var nå statsråd for Underhuset.

Statsminister Blair har lite å frykte fra avvikerne i denne omgang. Han vil få flertall for krig mot Irak, om nødvendig med den konservative opposisjon som støttespillere, men for partilederen er det viktig å redusere motstanden i partiet. Han vil gjerne komme ut av denne krigen med en rask seier på slagmarken og med et parti som ikke er splittet fra topp til bunn.

Opprørerne i det britiske arbeiderpartiet, Labour, regner ikke med at de blir mer enn 150 avvikere i dag, men selv det tallet vil bety at Blair-regjeringen opplever et opprør som ingen annen regjering har opplevd på 100 år.

Robin Cook var en effektiv utenriksminister i den første Blair-regjeringen. Han innførte begrepet «etisk utenrikspolitikk» og det første han fikk i stand var en internasjonal avtale for å begrense bruken av landminer.

Som leder av Underhuset klarte Cook å få vedtatt, under stor motstand i regjeringen, at Underhuset skal ha mer normal arbeidstid. Det skal starte om formiddagen og ikke sitte utover kveldene og natten. Det var til stor glede for småbarnsforeldre som fikk mer tid til å være sammen med barna.

Hvor farlig Robin Cook blir for Tony Blair på lengre sikt, vil vi få et inntrykk av i debatten i dag. En regjeringskilde sier til Evening Standard: «Hvis han holder en flammende tale hvor han angriper den måten George Bush og Tony Blair har gått fram, kan han skape en ny bølge av krigsmotstand».