Da resultatene fra 156 av de 176 engelske kommunestyrene som var på valg forelå fredag morgen, viste de at statsminister Tony Blairs parti hadde mistet 210 representanter.

De konservative hadde sikret seg 234 nye representanter mens Liberaldemokratene hadde mistet 16.

Det høyrenasjonalistiske British National Party (BNP) så i morgentimene ut til å ha doblet sin representasjon, etter blant annet å ha erobret elleve plasser fra Labour i Barking og Dagenham, meldte BBC.

Duell

Torsdagens lokalvalg i England var den første virkelige duellen mellom Blair og de konservatives nye leder David Cameron.

Blair har kjempet i motvind siden beslutningen om å delta i USAs invasjon av Irak, og Labour må 19 år tilbake i tid for å finne dårligere meningsmålinger.

Et dårlig resultat under lokalvalget kan derfor få Blair til å overlate roret til finansminister Gordon Brown raskere enn han egentlig hadde tenkt.

Den unge og engasjerte Cameron har skapt ny giv i det konservative partiet, mens Blair lenge har vært på kant med mange av sine egne.

Arrogant En fersk meningsmåling ICM har utført for BBC viser at stadig flere briter oppfatter Blair som arrogant og ikke til å stole på.

36 prosent mener Blair bør gå på dagen mens 14 prosent mener at han bør få noen måneder til å pakke, så sant han forlater statsministerstolen innen utgangen av året, viser målingen.

Bare 31 prosent av de spurte mener fortsatt at Blair er til å stole på, mot 39 prosent for to år siden. 54 prosent mener at den britiske statsministeren er arrogant, mot 49 prosent i 2004.

Bare hver femte brite, 20 prosent, mener at det var riktig av Blair å slutte seg til president George W. Bushs invasjon av Irak, mot 34 prosent for to år siden.

«Snuskete» Det britiske arbeiderpartiet har heller ingen høy stjerne blant britiske velgere, og scorer lavest blant de tre største partiene.

Hele 69 prosent av de spurte ser på Blairs parti som «snuskete», mens 53 prosent mener det samme kan sides om Det konservative partiet og 39 prosent om Liberaldemokratene.

Mens 40 prosent for to år siden mente at Labour hadde et sterkt lag med statsråder, er andelen nå 30 prosent.

En liten trøst er det likevel for Blair at bare 26 prosent mener at de konservative lederne er godt skikket til å styre landet, og 24 prosent sier det samme om Liberaldemokratene.

REUTERS