Styreformenn og administrerende direktører i 58 større foretak — blant dem sju som står på FTSE-indeksen over landets 100 viktigste selskaper - har undertegnet oppropet i London-avisen The Times. - Regjeringen bør få fortsette sitt arbeid, het det her.

Bak utspillet står blant andre datagründeren Alan Sugar, bokhandlerbaronen Tim Waterstone og restaurant- og livsstilkongen Terence Conran. Dermed styrkes inntrykket av at det er fasjonabelt å stemme Labour, sier observatører i London.

Program Observatørene har også merket seg at utspillet kommer før finansminister Gordon Brown har rukket å legge fram regjeringens økonomiske program for kommende periode. Det er ventet at dette programmet vil inneholde flere godbiter til næringslivet.

Blant annet antas det at Brown vil love å opprettholde det britiske konkurransetilsynet som et politisk uavhengig organ. Finansminister vil dessuten forplikte regjeringen til å holde fingrene fra fatet, og ikke legge seg opp i fusjonsaffærer i britisk næringsliv.

Britisk næringsliv har tradisjonelt støttet det konservative parti, men etter teorienes valgnederlag i 1997 er støtten i stadig større grad blitt flyttet over til Labour. Årsaken er at Blair og Brown har greid å skape en stabil økonomisk vekst, med stabile renter og inflasjon, samtidig som sysselsettingen er vesentlig styrket.

Sikkerhet Blair har styrt Labour mot høyre og gjort partiet mer sentrumsorientert, men det er ifølge observatører i London bare en del av forklaringen på næringslivets velvilje. Like viktig er det at partiet nå framstår som en garantist for politisk stabilitet og forutsigelige forhold, mens de konservative utgjør det usikre og uberegnelige element.

Partiets statsministerkandidat William Hague regnes som svak og lite tillitvekkende. For mange i næringslivet er det også et alvorlig tankekors at de konservative fortsatt krangler så fillene fyker om EU-politikken, med underlige og tildels rabiate utspill særlig mot tyskerne - britenes arvefiender gjennom to verdenskriger.

Blant annet har den konservative parlamentarikeren Sir Peter Tapsell offentlig sammenlignet Tysklands statsminister Gerhard Schröder med Adolf Hitler. Selv om partiet har tatt klar avstand fra disse uttalelsene - EU-tilhengeren Ian Taylor kaller dem "ekstremt skadelige" for toriene - har Hague ikke irettesatt Tapsell

Glamour De hardeste angrepene mot Labours valgkamp er hittil ikke kommet fra opposisjonen, men fra uavhengige observatører som mener det blir for mye glitter og glamour og for lite politisk innhold. De mener det er betegnende at eks-Spice Girl Geri Halliwell, som en gang uttrykte sin beundring for den konservative "jernkvinnen" Margaret Thatcher, nå høylytt støtter Blair.

Også sensasjonsavisen The Sun, som var blant Thatchers ivrigste støttespillere, gir sin støtte til Blair foran valget 7. juni - akkurat som avisen gjorde før valget i 1997. Derimot er det mer usikkert om statsministeren får fortsatt tillit fra fjernsynssatirikeren Rory Bremner.

Labour har nektet å akkreditere Bremner, som er kjent for sine bitende parodier på Blair, som journalist med rett til å dekke valgkampen. Forklaringen kan bare være at Blair frykter Rory Bremner mer enn William Hague, mener britene.

NTB-REUTERS AFP