Tony Blair går onsdag av som Storbritannias statsminister etter over ti år ved makten. Han skal allerede ha takket ja til å bli spesialutsending til Midtøsten.

Blair fortalte Irlands statsminister Bertie Ahern på telefon fredag at han har akseptert tilbudet om å bli den såkalte Midtøsten-kvartettens spesialutsending.


BTs reportasjeserie fra Blairs Storbrittania:

– Jeg snakket med ham om dette fredag kveld. Jeg kan si at det er akkurat det han kommer til å gjøre, sa Ahern til kanalen RTE onsdag.

– Han innser at det vil bli vanskelig. Det er som i Nord-Irland. Men han tror at hvis det finnes varig engasjement, så kan man se virkelige fremskritt. Han kommer til å bruke mye av sin tid på dette etter i dag, fremholder Ahern.

Ber om avskjed Blair skal onsdag ettermiddag ta farvel med alle i Downing Street nummer 10 før han så ber dronning Elizabeth II om avskjed. Da er alt klart for etterfølgeren Gordon Brown, som vil få mandat til å danne en ny regjering av dronningen.

Blairs avgjørelse om å delta i Irak-krigen har gjort ham og Labour-partiet svært upopulære i Storbritannia, og britene diskuterer nå hvordan Blairs ettermæle kommer til å bli.

Hans samvittighet kan ikke sies å være helt ren, mener Alasdair Murray i den liberale tankesmia CentreForum.

– Brown kan nå fremstille det som om det var Blairs krig, og derfor ta avstand fra den, fremholder Murray til nyhetsbyrået AP.

Skussmål USAs president George W. Bush gir den avtroppende statsministeren gode skussmål og sier han har hatt en «flott gjennomføring».

– Tonys store egenskap, og jeg skulle ønske jeg hadde den, er at han er svært veltalende. Jeg skulle ønske jeg var en bedre taler, sier USAs president George W. Bush om den avtroppende statsministeren til avisen The Sun onsdag.

– Jeg har hørt at han er blitt kalt Bushs puddel. Han er større enn det. Dette er bare tullete latterliggjøring, og det er sånn jeg behandler det, fremholder Bush.

fakta/Tony Blair:

  • Anthony Charles Lynton Blair ble født 6. mai 1953 i Edinburgh i Skottland
  • Sønn av en advokat, tok selv jussutdannelse ved universitetet i Oxford
  • Gift med Cherie Booth, som også er advokat. Paret har fire barn, Euan, Nicky, Katryn og Leo
  • Valgt inn i parlamentet for Labour, det britiske arbeiderpartiet, som 30-åring i 1983
  • Valgt til partileder i 1994, satte i gang en modernisering han selv kalte New Labour
  • Ble statsminister som 43-åring i 1997, gjenvalgt i 2001 og 2005
PAUL ELLIS