— Denne voldsspiralen må stanses. Det er viktig at tiltakene som blir gjennomført i forbindelse med Israels sikkerhet, er i tråd med folkeretten, sa Blair etter et møte med statsminister Ariel Sharon i Jerusalem.

Foruten å drøfte Midtøsten, forsøkte Blair å samle støtte for krigføringen i Afghanistan, da han møtte jordanske, israelske og palestinske ledere i tur og orden torsdag.

Rundreisen i Midtøsten har tent et håp blant palestinerne om at arabernes bidrag i krigen mot Osama bin Laden og talibanregimet i Afghanistan kan bane veien for en løsning på deres egen okkupasjonshverdag.

Sharon fortalte den britiske gjesten at Israel ikke kommer til å gå på akkord med sine egne sikkerhetsinteresser i forhandlingene med palestinerne.

I en overraskende uttalelse onsdag sa Sharon at han er klar til å forhandle og at han selv vil lede den israelske forhandlingsdelegasjonen. Men torsdag la han til at det ikke blir noen forhandlinger før det blir helt slutt på voldshandlingene, og dermed er partene like langt.

Ytterligere to palestinere ble drept torsdag, da bilen de satt i ble angrepet av en israelsk kamphelikopter ved byen Tulkarem på Vestbredden. Arafat, som avsluttet et besøk i Oslo onsdag kveld, stemplet rakettangrepet som en kriminell handling.

— Så snart det er fullstendig rolig og helt slutt på terroren, kan vi gå videre og starte fredsforhandlinger, sa Sharon etter samtalene med Blair. Helt siden den palestinske oppstanden mot den israelske okkupasjonen startet for vel et år siden, har voldshandlingene vært Sharons hovedinnvending mot å gjenoppta fredsforhandlingene med palestinerne.

"Balfour"

Palestinerne håpet torsdag at Blair ville erklære sin støtte til opprettelsen av en palestinsk stat under sitt møte med Yasser Arafat senere på dagen.

Fredag er det 84 år siden Storbritannia la grunnlaget for staten Israel ved den såkalte Balfour-erklæringen, og Arafat håper at tiden er moden for at den gamle kolonimakten kan se med like stor velvilje på en palestinsk stat.

— Vi håper Blairs besøk vil stanse den israelske aggresjonen og den israelske opptrappingen. Vi håper det vil bidra til å gjøre slutt på okkupasjonen av våre territorier og føre til at internasjonale vedtak blir iverksatt, sa en av Yasser Arafats rådgivere, Nabil Abu Rudeina.

Blair understreket behovet for å etablere en palestinsk stat, da han møtte kong Abdullah av Jordan i Amman tidligere på dagen.

Egypts president Hosni Mubarak bekreftet torsdag at Arafat og utenriksminister Shimon Peres skal møtes på Mallorca i helgen. Peres opplyste tidligere denne uka at han har skissert sin egen fredsplan for Midtøsten.

Ifølge avisen Maariv har ikke Sharon godkjent planen, og statsministeren har også forsøkt å hindre et møte mellom sin egen utenriksminister og Arafat. Peres har understreket at det ikke blir snakk om å føre forhandlinger når han møter Arafat på Mallorca.

Ny generasjon terrorister

Mubarak sa at Sharons likvidasjoner av palestinske aktivister inspirerer en hel generasjon nye terrorister som vil true Israel i årene som kommer.

— Ødeleggelsene, blodbadene, likvidasjonene og volden er åpenbart den eneste politikken Sharon har klart å føre siden han kom til makten, sa Mubarak i et intervju med den spanske avisen El Pais.

TV-bildene av palestinske barn som blir drept av israelerne skaper sinne, ifølge Mubarak.

NTB