HEIDI AMSINCK

Talen under Labours årsmøte i Bournemouth var kanskje den viktigste i Blairs karriere. Han forsøkte å relansere seg selv som en nøktern leder med moralsk overbevisning og sine meningers mot, og han nektet blankt å endre den politiske retningen han har tatt siden Labour vant valget i 1997.

Hvis velgerne tar imot ham på samme måte som de delegerte på årsmøtet, er Tony Blair garantert en tredje regjeringsperiode etter neste valg. Mottakelsen var overstrømmende med flere minutters stående ovasjon ved talens slutt.

Rett utenfor konferansesenteret sto demonstrantene som en påminnelse til Blair om den alvorlige krisen Irak-krigen har kastet ham ut i. Velgerne har mistet tilliten til Blair, og Labour har tapt poeng på meningsmålingene. Bare fraværet av en sterk opposisjon har forhindret partiet i å miste flertall.

I talen nektet Blair å unnskylde noe som helst, men han innrømmet at han hadde vært i tvil om Irak etter krigen.

— Jeg vet at mange mennesker mener at vi handlet galt. Jeg spør bare om én ting: Angrip min avgjørelse, men forstå i det minste hvorfor jeg tok den og hvorfor jeg ville tatt den igjen.

— Irak har splittet det internasjonale samfunn, partiet og landet. Jeg vet at mange var dypt uenige i våre handlinger, innrømmet statsministeren. Men han insisterte på at han ville ha tatt de samme beslutningene om igjen for å «gjøre Storbritannia sikrere».

— Vi som startet krigen, må nå fullende freden, understreket Blair.

I talen, hvor han ble møtt med spontane klappsalver fra salen, beskrev statsministeren også sin visjon om Storbritannia som brohode mellom USA og Europa. Han sa at Storbritannia har en rolle å spille som garantist for at USA ikke isolerer seg selv på den globale scenen. Han insisterte også på at Storbritannia fortsatt har en plass i Europas sentrum. Derfor er det vanvidd for Storbritannia å oppgi muligheten til å gå med i en felles valuta, sa statsministeren.

Tony Blair, som holdt sin første tale uten hjelp fra Alastair Campbell, Downing streets avgående pressesjef, forsøkte å imøtegå kritikerne som hevder at regjeringen er ren innpakning.

— Jeg vet jeg er den samme jeg alltid har vært. Eldre, sterkere, mer erfaren, men stort sett det samme mennesket som tror på de samme tingene, sa Blair, hvis språkbruk gjennom hele talen var insisterende og dypt personlig.

— Dette er det eneste lederskapet jeg kan tilby, sa Blair.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende