Prince sa under utspørringen tirsdag at de Blackwater-ansatte som var involvert i skyteepisoden i Bagdad der minst ti personer ble drept, oppførte seg «passende».

Men en av komitémedlemmene spurte Prince om selskapet hans i realiteten var en «skyggefull gruppe leiesoldater».

— Blackwater ser ut til å ha etablert en kultur der man skyter først, av og til dreper, og så stiller spørsmål, sa Elijah Cummings fra det demokratiske partiet.

Den irakiske regjeringen er svært kritisk til Blackwaters operasjoner i Irak, og mener skyteepisoden 16. september er en kriminell handling.

— Gale opplysninger

Prince avviser imidlertid kritikken: - Det har vært en strøm av folk som dømmer oss ut fra gale opplysninger om hva som skjedde den dagen. Mange journalister har feilaktig gitt Blackwater skylden for at et varierende antall mennesker døde, sa Price under høringen.

— Kongressen burde ikke ta disse beskyldningene for god fisk før alle fakta ligger på bordet, fortsatte Blackwater-sjefen, som har solgt tjenester til det amerikanske utenriksdepartementet for over 1 milliard dollar siden 2001.

Under grillingen i kongressen tirsdag tok representantene opp flere hendelser de mente viser at Blackwater ikke følger standardene til det amerikanske forsvaret.

Krasjet fly Komitéleder Henry Waxman refererte til en ulykke i Afghanistan i 2004, der uerfarne Blackwater-piloter krasjet et fly og fire soldater om bord mistet livet. Rapporten fra ulykken viste at de Blackwater-ansatte ikke fulgte prosedyrene og at de ikke visste hvor de skulle.

— Bistår eller hindrer Blackwater våre anstrengelser? spurte Waxman, og refererte til Irak.

En rapport fra Waxmans kontor viser at Blackwater har vært involvert i 195 skyteepisoder siden starten av 2005. Det kommer også fram at i de fleste tilfellene er det Blackwater-ansatte som skyter først.

— Hvorfor privatiserer vi forsvaret til en organisasjon som oppfører seg aggressivt og i flere tilfeller uansvarlig? spurte demokraten Carolyn Maloney.

Det føderale amerikanske politiet FBI skal nå sende et team til Irak for å granske hvilken rolle sikkerhetsselskapet Blackwater hadde i den omstridte skyteepisoden i midten av september

En såret mann får behandling etter å ha blitt skutt av Blackwater-tropper 20. september. Starsminister Nuri al-Maliki ble rasende og krevde at USA slutter å benytte seg av selskapets tjenester.
CEERWAN AZIZ
STORLEVERANDØR: Eric Prince' selskap har solgt tjenester til det amerikanske utenriksdepartementet for over 1 milliard dollar siden 2001.
LARRY DOWNING