INGEBORG ELIASSEN

En brutal virkelighet innhentet små og store på kibbutz Metzer en natt i november.

— Drapsmannen kom denne veien, møtte paret som kom spaserende. Skjøt henne. Han så lys i huset her nede, sparket inn døren og fant de to små guttene i sengen. Drepte dem - og moren. Sekretæren vår, som kom kjørende i opplyst bil for å se hva som skjedde, hadde ingen sjanse.

Økonomisjef Dov Avital, forkjølet og lavmælt, viser rundt i det litt rotete, men idylliske boligområdet i kibbutz Metzer. Inntil for noen måneder siden en fredelig avkrok av Israel, tett inntil grensen som Israel og Jordan ble enige om i 1948 - og omgitt av arabisk-israelske landsbyer. Tett og god kontakt med dem alle, og felles fotballag for barna.

Gamle steiner markerer grensen, som Israel brøt gjennom i 1967 da de tok Vestbredden. For palestinere som tør, er det ennå mulig å spasere over til Israel - gjennom palestinske olivenlunder som et sted nede i lien støter på kibbutzens banantrær.

— Mange selvmordsbombere er kommet denne veien, sier Avital.

Sikring mot terror

Nå overdøver israelske anleggsmaskiner sangen fra minareten i Qaffin, den nærmeste byen på Vestbredden. Israel bygger «sikkerhetsgjerde» mellom seg og dem. Det er nettopp for å stanse selvmordsbombere og attentatmenn, sier myndighetene. Det er begynnelsen på en palestinsk stat, sier opprørte jødiske nybyggere.

Denne delen vil skille de palestinske byene Jenin, Tulkarem og Qalqilya fra israelske byer like ved. Og palestinske Qaffin fra kibbutz Metzer. Minst 80 prosent av israelerne støtter ideen om et gjerde, meldte BBC i juni.

Men kibbutz Metzer er ikke et typisk israelsk lokalsamfunn. Den er kjent på begge sider av konflikten som et symbol på fredelig sameksistens. Politisk hører den til på venstresiden.

— Vi tror gjerdet vil gi oss fiender, ikke sikkerhet. Men da det var vedtatt, mente vi at myndighetene i hvert fall måtte ta like mye av vår jord som av jorden til folk i Qaffin. Vi holdt en stor, felles demonstrasjon med dem der nede mellom trærne, sier Avital.

Dødelig dialog

Det hjalp ikke. Tvert imot. Kibbutzens marker ligger urørt mens gravemaskinene river opp palestinske oliventrær og fjerner livsgrunnlaget for folk i Qaffin. På kibbutzen fikk de til gjengjeld besøk av en iskald drapsmann. Al-Aksa-brigaden tok på seg ansvaret for de fem drapene.

Dov Avital tror angrepet var målrettet.

— Ekstreme elementer i den palestinske befolkningen ville vise at de ikke skal ha noe av kompromiss eller samliv mellom israelere og palestinere, sier han bestemt.

Angrepet kom helt uventet. - Vi var veldig naive. Vi visste vel at den israelske høyresiden ville være mot oss, men vi drømte ikke om dette. I ettertid kan jeg se at det var en fare hele tiden, sier Dov Avital. Lukker porten i det gule, elektriske gjerdet som kibbutz-folket fikk satt opp rundt eiendommen et døgn etter drapene. Neste gang gir det inntrengere et sjokk og Dov Avital et forvarsel.

BRÅ SLUTT: 50 år i fred og trygghet tok brått slutt med fem drap i november. Nå går kibbutz Metzers menn væpnet vakt ved barnehagen, i dag er det ingeniør Edi Jelens tur.<br/>Foto: Anders Minge