Hvis Gordon Brown nå viser sitt berømte temperament, sparker han trolig i skrivebordet og kaster mobiltelefonen. For denne uken tegner seg som et nytt lavpunkt i statsministerens karriere. To tidligere ministere, Patricia Hewitt og Geoff Hoon , forsøkte å tromme sammen stemmer i parlamentsgruppen til å fjerne statsministeren fra posten.

«Hemmelig» kupp

Mens Gordon Brown svarte på spørsmål i Parlamentet, hadde de to politikerne travelt med å sende sms rundt til kolleger for å prøve å få dem med på å kreve en hemmelig avstemning om Gordon Browns lederskap.

Det var en lignende manøver som tvang statsminister Margaret Thatcher til å gå av i 1990 og overlate posten til John Major.

— Partiet er så dypt splittet at det skader oss i forsøket på å få gjennom vårt budskap, sa Patricia Hewitt, som ble sekundert av tidligere forsvarsminister og sjefsinnpisker Geoff Hoon.

— Jeg har snakket med flere kolleger som er dypt frustrerte over lederskapet. Nå må vi se om de er villige til å stå frem, sa Geoff Hoon.

Opprørsleder søkes

Men i motsetning til det konservative kuppet sto det, etter som dagen skred frem, klart at opprørsgruppen manglet en helt sentral person: en lederfigur som er klar til å utfordre Gordon Brown få uker før britene går til valgurnene.

Verken innenriksminister Alan Johnson eller utenriksminister David Miliband, begge tippet som lederkandidater, ville uttale seg. De hadde travelt med å avvente og tolke situasjonen.

Derimot sto flere partistøtter av Gordon Brown frem for å irettesette de to.

— Dette er ødeleggende så kort før valget, lød en av de kritiske kommentarene.

Taus Brown

I Downing Street har Gordon Brown forholdt seg taus og latt sine talsmenn melde at han «arbeider som vanlig».

Reelt kan parlamentsgruppen ikke kaste partilederen. Det er imot Labours vedtekter. Men opprøret, enten det blir avlivet eller ikke, har skadet både Brown og Labour hardt.

Statsministeren er aldri valgt av britene, og nå er det igjen sådd tvil om hans lederevner kort før valget. Labour fremstår som et handlingslammet parti, som ikke greier å kvitte seg med en leder som ifølge alle tegn er på vei til å tape valget og regjeringsmakten.

De fleste politiske observatører peker på at oppgjøret med Gordon Brown ganske enkelt kom for sent.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

Geoff Hoon.
LEFTERIS PITARAKIS
Patricia Hewitt.
SANG TAN