Den vanligste teorien er at ringene er rester av en iskald større måne som for lang tid siden ble knust av en asteroide eller en komet. Problemet er at slike kollisjoner som regel etterlater seg rester i svært ulike størrelser, sa fagfolk onsdag.

Men i stedet for klumper med diametrer fra en kilometer til noen få centimeter, er alle partiklene i Saturns ringer av omtrent samme størrelse – fra noen få centimeter til et par meter. De eneste unntakene var månene Pan og Dafnis, som måler omtrent en kilometer.

Astronomer ledet av Matthew Tiscareno ved Cornell-universitetet i New York har nå funnet det de tror kan være de manglende mellomleddene i dette systemet. De bygger sin teori på data sendt tilbake til jorda fra den amerikanske romsonden «Cassini».

Bilder fra «Cassini» viser avlange tomrom, formet omtrent som bladene på en flypropell, i Saturns ringer. Tiscareno og hans folk tror disse tomrommene skyldes måner som er for små til å ses på sondens bilder, men som skyver til side partiklene i ringene når de passerer.