Så mange som 200.000 mennesker har de siste månedene kommet seg ut av krigssonen og blitt plassert i regjeringens flyktningeleire. Blant dem er mange hundre ansatte i vestlige bistandsorganisasjoner.

Les også:

Mintes ofrene

Aftenposten har vært i kontakt med flere av organisasjonene som driver bistandsarbeid i Sri Lanka. Alle, bortsett fra Flyktninghjelpen, sier at deres ansatte holdes fanget mot sin vilje i flyktningeleirene. Flere ansatte skal også fortsatt befinne seg i krigssonen.

Marte Gerhardsen. FOTO: SCANPIX

— Det er snakk om mange hundre mennesker til sammen, sier en bistandskilde.I likhet med nærmest samtlige av sine kolleger ønsker denne kilden å være anonym av frykt for å tirre landets myndigheter. Flere bistandsarbeidere er allerede blitt utvist fra landet, og ingen ønsker å legge flere navn til denne listen.

— Vi jobber intenst for å få dem ut, men må gjøre det i det stille. Går vi ut offentlig, kan vi gjøre vondt verre for våre kolleger, sier en annen kilde Aftenposten har snakket med.

Les også: En dag ved frontlinjen

Mistenker LTTE-bånd

Bistandsorganisasjonen Care, som har drevet prosjekter i Sri Lanka siden 1950, er blant de få som ønsker å snakke åpent om situasjonen.

— Vi har 19 av våre ansatte igjen i konfliktområdet, og 29 i leirene. Vi jobber nå med å prøve å få dem ut, slik som FN nylig gjorde med 200 av sine folk, sier organisasjonens norske generalsekretær, Marte Gerhardsen.

Hun sier at myndighetene i Colombo oppgir sikkerhetsårsaker som grunnen til at Cares lokalansatte ikke slipper ut av leirene.

En annen grunn til at det er vanskelig å få dem ut er at myndighetene mistenker at flere av disse ansatte for å være LTTE-folk.

— Vi har valgt å holde dem igjen fordi vi mistenker at de har bånd til LTTE, bekreftet landets utenriksråd, Palitha Kohona, da Aftenposten spurte om de mange FN-ansatte som satt fast i leirene.

Og dette er faktisk korrekt, forklarer en norsk bistandsarbeider til Aftenposten.

Iallfall praktisk sett:

— LTTE styrte nordområdene i mange år. Det var umulig for oss å drive noe som helst uten av vi samarbeidet tett med dem. Du kunne ikke jobbe som lærer eller helsearbeider uten at du hadde daglig kontakt med LTTE. Men det gjør ikke våre ansatte til terrorister. Det er ingen grunn til å holde dem igjen i leirene, sier denne kilden.

Palitha Kohona. FOTO: KRISTOFFER RØNNEBERG

— Blodbad Borgerkrigen på Sri Lanka har de siste dagene gått inn i en svært blodig fase. I helgen ble flere hundre uskyldige sivile drept.Regjeringshæren og de tamilske opprørerne LTTE skylder på hverandre for angrepene, som rammet et område tett befolket av fattige og utmattede sivile. Regjeringen hevder at 250 ble drept, mens det LTTE-vennlige nettstedet TamilNet opererer med 3200 drepte.

— De mange drapene på sivile i helgen, der over hundre barn døde, viser at frykten for et blodbad har blitt en realitet, sa FN-talsmann Gordon Weiss til nyhetsbyråer i Sri Lankas hovedstad Colombo i går.

LTTE, også kjent som Tamiltigrene, hevder at regjeringshæren skjøt på sivilbefolkningen med artilleri. De får støtte fra leger BBC har snakket med i området. Regjeringen hevder på sin side at LTTE rammet sivilbefolkningen med egne våpen for å få det til å se ut som om det var regjeringssoldatene som sto bak.

Borgerkrigen på Sri Lanka har rast siden 1983, og har trolig krevd opp mot 100000 ofre. Tamiltigrene, som ønsker en egen stat for landets tamilske befolkning, har de siste månedene blitt drevet fra skanse til skanse. Nå tviholder LTTE fast på et område på rundt fem kvadratkilometer. I dette området holder det nå også til et stort antall sivile – FN hevder at det er snakk om rundt 50000.