• Dette er en historisk dag, sier mange av de som har samlet seg ved Ground Zero. Osama bin Ladens død vekker både glede og frykt i USA.

— Dette er et historisk øyeblikk. Det er avslutningen av historien som begynte 11. september 2001, sier Piotr Ignaczek.

Mens kjæresten tar bilde, poserer han foran tomten hvor World Trade Center en gang sto. I hendene har han forsiden på dagens New York Post. Tittelen sier det meste:

«Tok ham! Endelig hevn! USA nagler jævelen».

Bare måtte komme

På gatene rundt byggeplassen myldrer det av mennesker. Tusenvis av turister og mange fastboende har kommet hit for å fordøye nyheten om at Al-Qaidas leder nå er tatt av dage.

— Jeg skulle lest til eksamen i dag, men kunne ikke la være å komme hit, sier Glora Magriz fra New Jersey.

— Det er historisk, det er over, sier hun.

Med en sønn i marinen vet Magriz imidlertid at krigen mot terror fortsetter og fremdeles kan kreve mange ofre. En annen som er kommet for å hedre terrorofrene, Kim Hansel fra Ontario, frykter hevnangrep.

— Vi flyr hjem i dag, da tenker man seg om en ekstra gang først. Dette bringer alle minnene tilbake, sier hun. Mens mange jubler og vifter med flagg, feller hun en tåre.

- Bin Laden var et monster

Rundt oss viser et store oppbudet av politifolk at myndighetene har økt sikkerhetstiltakene for anledningen. Pressen er også tydelig til stede - hvorenn man snur seg foregår det et intervju med noen som har en historie å fortelle eller bare vil dele sine følelser.

— Osama bin Laden var et monster som organiserte drapet på 3000 amerikanere. Nå er han skutt, det er en stor dag, sier James Vigliatura.

Et tv-team filmer ham med det amerikanske flagget og forsiden på en annen avis, Metro, som har valgt akkurat samme tittel: «Tok ham».

— Vanskelig å tro han er død

Bak ham er noen bygningsarbeidere i ferd med å feste et digert flagg på et av tårnene som er i ferd med å reise seg. Selv om det gedigne byggeprosjektet ikke blir ferdig til tiårsmarkeringen til høsten, skaper drapet på bin Laden en spesiell stemning i området, med glede iblandet sorg for de mange døde.

— Det er vanskelig å tro at det er sant at han er død, etter så lang tid, sier Jennifer Warren fra Delaware. Sammen med søsteren Jacki og moren Mary Lou har hun tatt med seg flagg og kommet til Ground Zero.

— Da vi hørte nyheten og så folk med flagg her nede, tenkte vi det var en fin måte å hedre landet og vise patriotisme.

Utenfor den lokale brannstasjonen kappes folk om å håndhilse på og bli fotografert med brannmennene.

— Jeg har ikke lov til å uttale meg, sier Sean McGoldrick (28) høflig til BT og fjernsynsreporterne.

- Spesiell dag

Betongarbeideren Steve Monaghan, derimot, uttaler seg villig, med flagg i hjelmen og alvorlig mine.

— Dette er en spesiell dag for ofrene og deres familier. Forhåpentlig kan mange knuste hjerter nå få lukket sine sår, sier han.

— Det endrer ingenting, men nå er endelig personen som står bak der han hører hjemme, sier han. Monaghan synes det er naturlig at mange samles rundt World Trade Center-tomten i dag.

— Men la meg spørre deg, sier han.

- Hva synes du om at man ønsker å bygge en moské her?

— Jeg vet ikke helt, hva synes du?

— Jeg synes det er for tidlig, sier han.

— Det er dumt å gjøre det mens folk ennå sørger. Vent noen år, så kan de bygge det. Tiden leger alle sår.

Si din mening i kommentarfeltet under!

TURIST: - Dette er et historisk øyeblikk, sier Piotr Ignaczek fra Polen, som poserer med dagens New York Post.
ERIK FOSSEN
ARBEIDER: - Synes du det er riktig at man ønsker å bygge en moské her? spør betongarbeideren Steve Monaghan. Selv er han ikke i tvil om at det er for tidlig.
ERIK FOSSEN
TIL MINNE: Ferske blomster ved den store relieffen over gaten for Ground Zero.
ERIK FOSSEN