Osama bin Laden skjuler seg et sted øst eller sør i Afghanistan. Talibans religiøse overhode mulla Mohammad Omar er også i live og i skjul, sa Nordalliansens talsmenn torsdag.

Til tross for 54 dager med bombing av afghanske mål, har USA ikke fått has på de to islamistlederne. Men luftkrigen har knekket Taliban-militsen militært og drevet dens krigere tilbake til små hjørner av det sørlige og østlige Afghanistan, ble det sagt. — De to er i live, og de er fortsatt i Afghanistan, sa alliansetalsmannen Mohammed Habeel til nyhetsbyrået Reuters.

Han tilføyde at bin Laden og Omar kanskje har gjemt seg i fjellområdet Safi Koh nær byen Jalalabad i det østlige Afghanistan, eller i de forrevne fjellene rundt Kandahar, Talibans åndelige hovedkvarter og den siste større byen på militsens hender.

Drevet sammen

Styrker fra Nordalliansen med støtte fra mer enn 800 amerikanske marineinfanterister har drevet Taliban sammen i et stadig mindre område rundt Kandahar. Amerikanerne er innen angrepsrekkevidde av Kandahar, en eldgammel by som fortsatt er omgitt av steinmurer fra middelalderen.

En talsmann for forsvarsdepartementet i Washington sa torsdag at amerikanernes strategi nå er å bryte kommandolinjene mellom ledelsen for Taliban og militsens styrker i felten. Det samme gjelder for lederne i bin Ladens nettverk al-Qaida og nettverkets væpnede geriljasoldater rundt om i Afghanistan, framholdt han.

Mange tror bin Laden og mulla Omar har søkt tilflukt i et omfattende nett av lange tunneler under bakken i Sør-Afghanistan. -Hvis vi finner dette nettet, legger vi 250 kilo sprengstoff i inngangene, fyrer av og stenger disse tunnelene for evig og alltid, sier general Peter Pace i det amerikanske marineinfanteriet.

Tora Bora

Amerikanske fly har de siste dagene gjentatte ganger angrepet en hulelabyrint nær Tora Bora - navnet betyr "svart støv" - i De hvite fjellene vel 55 kilometer sørvest for Jalalabad. Ifølge legenden har bin Laden bygd en festning 350 meter under jorda, der han akter å forsvare seg til det siste.

Ifølge hardnakkede rykter har bin Laden også gitt sine underordnede klar beskjed om at han for enhver pris vil unngå å falle levende i amerikanernes hender. Hvis fienden trenger inn i festningen, skal al-Qaidas folk ha fått klar ordre fra bin Laden om at de skal skyte ham.

Noen muslimer tror bin Laden nå setter sin lit til at Allah vil redde ham, slik muslimenes gud skal ha reddet profeten Muhammed. Da Muhammed måtte gjemme seg i en hule, sendte Allah ifølge legenden en edderkopp som spant et nett, og skjulte profeten for hans fiender.

(NTB)