De fire fikk kunngjort dommene i tur og orden i en føderal domstol i New York, bare tre kvartaler unna de rykende ruinene etter World Trade Center. Alle er medlemmer i terrornettverket al-Qaida, som er mistenkt for å stå bak terrorangrepene i USA 11. september.

Veiene i området var stengt av politi og metallgjerder, og tungt bevæpnet politi patruljerte rundt rettslokalet.

Dømt i mai

De fire, som kommer fra Tanzania, Saudi-Arabia, Jordan og USA/Libanon, ble allerede i mai dømt for å ha deltatt i bombeangrepene som tok livet av 224 mennesker. Men først nå ble straffeutmålingen klar. Det skyldes at juryen i mai ikke greide å bli enig om å gi dødsstraff til de to som sto overfor den alvorligste tiltalen. Man fryktet at henrettelser kunne gjort dem til martyrer.

Khalfan Khamis Mohamed (28) fra Tanzania og Mohamed al-'Owali (24) fra Saudi-Arabia ble i stedet dømt til livsvarig fengsel for bombeangrepene mot ambassadene i Tanzania og Kenya. Mohamed hjalp til å bygge bomben som sprengte ambassaden i Tanzania, mens al-ýOwali førte kjøretøyet med bomben som ble plassert ved ambassaden i Nairobi i Kenya. Han kastet også granater mot vaktene ved ambassaden.

Bombeekspert

Palestineren Mohamed Odeh (36) fra Jordan ble dømt til livsvarig fengsel for å ha planlagt angrepene selv om han ikke selv utførte terrorhandlingene. Han regnes som en bombeekspert.

Fjerdemann, amerikaneren Wadih el-Hage (41) med libanesiske røtter, bodde i Texas sammen med kone og sju barn da angrepene fant sted, men skal ha reist verden rundt for å samle inn penger og smuglet våpen for al-Qaida.

Under rettssaken gjentok han at han hadde arbeidet for en lovlig gren av al-Qaida, og at han var imot vold. El-Hage har bodd 20 år i USA og snakker flytende engelsk.

— Bombingene i 1998 var en ekstrem handling, og ikke i tråd med hva jeg tror på. I dag har jeg den samme oppfatningen, også til det som skjedde her i forrige måned. Jeg deltok ikke i ekstreme handlinger, sa han.

De fire hadde på seg lyseblå skjorter og bukser. De var lenket rundt anklene og hver enkelt ble passet på av fire vakter.

De fire ble også dømt til å betale 33 millioner dollar i erstatning til ofrenes familier, samt 26,3 millioner dollar til den amerikanske stat hvis det først er mulig å oppdrive pengene til de pårørende.

Bin Laden var også tiltalt, men han befinner seg i Afghanistan.

(NTB)