Ifølge Sunday Telegraph skulle kanalen — som har sendt Osama bin Ladens tirader mot USA og Vesten uredigert - få videoopptak med bin Ladens budskap når som helst når de kontaktet ham gjennom personer i Kabul.

Til gjengjeld ville Al-Jazeera sende uttalelsene hans uredigert og i sin helhet, uansett protester fra vestlige land. Avtalen fikk TV-selskapet ved hjelp av arabere som har forbindelser med terrornettverket Al Qaeda.

Tilbake til Kabul

TV-kanalen var så ivrige etter å få en avtale med bin Laden, at det sendte korrespondenten Tayfir Allouni tilbake til Kabul selv om han fryktet for sitt eget liv, ifølge Sunday Telegraph.

Telegraph fikk opplysningene under et besøk i Al Jazeeras lokaler i Qatar. Det kan øke presset på TV-kanalen for å avslutte forretningene med bin Laden.

Al-Jazeeras ledelse har holdt avtalen med bin Laden skjult. Så langt har ledelsen hevdet at bin Ladens videoer forrige søndag og tirsdag var levert til Al Jazeera fordi stasjonen har kontor i Kabul og er derfor lettere for bin Laden å bruke som kanal for å nå verden utenfor med sitt budskap.

Innrømmer

Selskapets sjefredaktør Ibrahim Helal innrømmer at forbindelsene mellom Al-Jazeera og Al Qaeda er mye tettere enn de er blitt framstilt, og at stasjonen selv tok initiativet til å få opptakene fra bin Laden.

I studioet i Qatars hovedstad Doha beretter Telegraph at det finnes lite forståelse for kritikken mot kanalen, men tvert om er staben stolt over oppmerksomheten som er blitt kanalen til del for bin Laden-opptakene og direktesendingene fra de amerikanske og britiske angrepene i Kabul.

— Alle er stolte og glade fordi kanalen er blitt berømt, og vi vil også bli berømte, sier satellittingeniøren Abdullah Khalid.

Helal, som har arbeidet i London for BBC, hevder Al Jazeera bare gjør jobben sin.

— Hvis vi kan nå Osama, eller Osama kan nå oss, eller om vi kan nå mullah Omar (Talibans leder), er det bare journalistikk, og vi må forsøke å få informasjon, sier han.

"Arabisk BBC"

Al Jazeera ble etablert for fem år siden med penger fra emiren av Qatar. Kanalen anslås å ha 35 millioner lyttere i golfregionen, Midtøsten, Nord-Afrika, USA og Europa. Den blir kalt araberverdenens BBC".

I 1998 sendte Al Jazeera et to og et halvt timer langt intervju med bin Laden. Det var siste gang han er blitt kryssforhørt. Siden har kanalen sendte flere videoer av ham, blant annet opptakene fra sønnens bryllup og oppfordringen han kom med i forrige uke til den islamske verden om å gå til hellig krig mot Vesten.

Ved siden av Kabul, der Al Jazeera er den eneste TV-stasjon som opererer nå, har selskapet kontorer flere steder i Golfen, i London, Paris, Washington og Brussel.

(NTB)

VIDEO: Osama bin Laden taler på en video som ble vist uredigert på tv-kanalen al-Jazeera i Quatar.