KLAUS JUSTSEN

Etter 31 år trekker gründeren seg fra den daglige ledelsen av det store softwareselskapet.

Ved å bekjentgjøre sin avgang to år før tiden, ønsker Microsoft åpenbart å komme rykter i forkjøpet, samtidig som man sikrer en myk overgang.

Allmennyttig arbeid

Internasjonale investorer tok meldingen med fatning. Kursen på Microsoft-aksjen falt kun med vel en prosent, da børsen på Wall Street åpnet fredag morgen. En vesentlig del av nedgangen kan forklares med en generell avmatning i markedet, etter tre dager med stigning.

Meldingen fra hovedkontoret i Redmond utenfor Seattle kom ikke som noen stor overraskelse. Det er nesten seks år siden Gates overlot posten som administrerende direktør til sin studiekamerat Steve Ballmer.

De senere årene har Gates brukt stadig mer tid på det allmennyttige fondet som bærer hans og hustruen Melindas navn. Han har engasjert seg i flere prosjekter.

Arbeidet innbrakte ekteparet utmerkelsen «Årets personer», sammen med rockesangeren Bono. Kåringen ble foretatt av nyhetsmagasinet Time. Gates har vært på magasinets forside åtte ganger.

Visjonær leder

Etter å ha grunnlagt Microsoft i 1975 har Bill gates skapt seg et ry som visjonær leder — men også som knallhard forretningsmann. De senere årene har han brukt mye tid på å hindre en oppsplitting av konsernet - noe som er krevd av både den amerikanske regjeringen og av EU-kommisjonen.

Gates understreker at han ikke går av med pensjon - han vil bare prioritere arbeidet sitt annerledes etter 1. juli 2008. Han fortsetter i stillingen som styreformann.

Den viktige jobben som sjef for utvikling av software overlates til Ray Ozzie. Hen er veteran i bransjen, men kom til Microsoft først for et år siden.

Sjefen sjøl vil lansere datagigantens nye operativsystem Vista, som etter en rekke forsinkelser ventes på markedet i begynnelsen av neste år. Samtidig vil han fortsette satsingen på internett, og flytte kontoret inn i dagligstuen til folk.

Bekjempelse av aids

Gates understreker at det er en nær sammenheng mellom konsernet og hans fond. Han er lykkelig over å ha to arbeidsområder som er både viktige og utfordrende.

Han er berømt - og beryktet - for å blande seg inn i de minste tekniske detaljer - men nå vil han bruke sin energi på fondet, som har en kapital nær 30 milliarder dollar.

Det er allerede utdelt mer enn 14 milliarder til merkesaker som vaksinering av spedbarn, og bekjempelse av aids. Det var først etter ekteskapet med Melinda at Gates begynte å dele ut av sin personlige formue - som anslås til ca 60 milliarder dollar. Det er over 370 milliarder kroner.