— Det er jo ikke det han får kritikk for, kommenterer en lettere oppgitt utenriksminister Anna Lindh. Hun viser til at det ikke er FN-jobben opinionen har ment at Bildt må oppgi, men styrevervet i Lundin Oil, det svenske oljeselskapet som har interesser i borgerkrigsherjede Sudan.

Tidligere statsminister og Høyre-leder Carl Bildt har reagert med en ganske så sur mine på kritikken mot at han innehar begge vervene. Da han kom hjem til Sverige fra Makedonia søndag kveld reagerte han med å antyde at han ikke forsto den hjemlige kritikken, "dette er i hvert fall ikke et spørsmål ute i verden", sa han.

Negativ for Sverige Statsminister Göran Persson var raskt ute med å be Bildt om å tenke seg om. Og sent tirsdag uttalte utenriksminister Anna Lindh at Lundin Oils virksomhet er negativ for Sverige.

Til Svenska Dagbladet onsdag sier Anna Lindh at hun mener at Sverige bør ta på seg oppgaven med å etterforske Lundin Oils interesser i Sudan, hvis ikke FN gjør det. Dermed altså mer enn antyder hun at det er uforenlig at Carl Bildt både er FNs utsending på Balkan, og styremedlem i Lundin Oil, et verv han for øvrig mottar 180.000 kroner for i året.

Vil ikke trekke seg Men Bildt sier at det er uaktuelt å trekke seg fra styrevervet i Lundin Oil. Han står fast ved at han mener at oljen bidrar til en fredsprosess i Sudan.

Dette synet er stikk i strid med innholdet i en rekke rapporter som blant annet FN og flere menneskerettsorganisasjoner er kommet med. Disse konkluderer med at oljeselskapene i Sudan forsørger regjeringen og dermed også borgerkrigen i Sudan.

— Hvis regjeringspartiet i hjemlandet (Sverige) krever min avgang vil dette bli notert på Balkan og tydelig begrense mine og dermed FNs muligheter, sier Bildt til Aftonbladet nattredaksjon natt til onsdag om hvorfor han mener at han må trekke seg fra FN-vervet.

— Jeg er veldig forundret over at Carl Bildt er villig til å forlate FN-oppdraget. det er jo ikke det han får kritikk for, men Lundin Oil-oppdraget, sier Sveriges utenriksminister Anna Lindh til Svenska Dagbladet.

(NTB)