Sveriges utenriksminister Carl Bildt ber president Vladimir Putin passe munnen.

EU-landenes utenriksministere uttrykte tirsdag dyp bekymring over tiltakene som Russland har iverksatt overfor Georgia og georgiere i Russland, og de økonomiske, politiske og humanitære konsekvensene av disse tiltakene.

– Dette er en viktig markering, sa Sveriges utenriksminister Carl Bildt på en pressekonferanse etter EUs utenriksministermøte i Luxembourg.

EU-landene ber både Russland og Georgia om å dempe den krasse ordbruken og gjenoppta en normal diplomatisk dialog.

Bevisst ordbruk

Utenriksminister Carl Bildt benyttet på sin side møtet i Luxembourg til å kritisere ordbruken til Russlands president Vladimir Putin og andre høytstående russiske embetsmenn.

– Jeg tror det er viktig at vi også overfor en makt som Russland gjør det klart at språket må håndteres på en litt annerledes måte, sa Bildt til journalister.

Han viste til Putins sammenligning av myndighetene i Georgia med lederen av Josef Stalins hemmelige politi NKVD, Lavrentij Berija.

– Enhver som har noen som helst kunnskap, selv rudimentær, om sovjetisk historie, vet at en sammenligning av situasjonen i Georgia, der vi har demokratiske valg og økonomiske reformer, med situasjonen under Stalin på 1930-tallet, er helt hinsides, sa Bildt.

– Og da synes jeg vi skal påpeke at dette er en underlig språkbruk som ikke akkurat gjør det bilaterale forholdet lettere, fastslo Bildt.

Han mener også at den russiske EU-ambassadørens uttalelse nylig om at Estland er i ferd med å skape et «SS Hall of Fame» ved å reise minnesmerker over soldater som deltok på tysk side under andre verdenskrig, ikke var særlig heldig.

Balansegang

EUs utenrikskommissær Benita Ferrero-Waldner kalte tirsdag forfølgelsen og deportasjonene av georgiere i Russland for «ekstremt bekymringsfulle».

Hun ba videre Russland om å heve de økonomiske sanksjonene og åpne grensene til Georgia. Samtidig ba hun georgiske myndigheter la være å foreta seg noe som kan skjerpe konflikten med Russland ytterligere.

Ferrero-Waldner avviste overfor journalister at EU demper sin kritikk av Russland fordi EU er så avhengig av den russiske energitilførselen, og fordi EU-lederne mottar president Putin som gjest under et toppmøte i Finland fredag.