Ifølge politiet er det snakk om en selvmordsaksjon. De sier at ingen utlendinger eller ansatte ved konsulatet ble drept i eksplosjonen.

Blant de drepte var det flere fotgjengere, en politimann og tre væpnede vakter ved ambassaden, opplyser en politikilde.

En talsmann for USAs ambassade i Islamabad opplyser at seks ansatte ved konsulatet fikk lettere skader. 26 andre er blitt sendt til sykehus, noen med alvorlige skader, opplyser sykehuskilder i Karachi.

Krater

Bilbomben, som var plassert i en varebil, var så kraftig at det ble sprengt et krater i veien utenfor konsulatet. En mur rundt bygningen har fått store skader, og store sementblokker som var satt opp utenfor, ble knust.

Selve konsulatbygningen ble også skadet, og vindusruter ble blåst inn en radius av en kilometer fra åstedet.

Sikkerhetsopplegget i området er enormt etter selvmordsaksjonen i ved Sheraton-hotellet i Karachi i mai, der 11 franskmenn og tre pakistanere ble drept. I mars ble fem mennesker drept, da en mann kastet granater i en protestantisk kirke i Islamabad.

Mistenker ekstremister

Selvmordsaksjonen kom dagen etter at USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld besøkte Pakistan, som et ledd i forsøket på å redusere spenningen mellom India og Pakistan, som har vært på randen av krig i lang tid.

Ingen grupper har sagt at de står bak aksjonen, men mistanken rettes mot islamistiske ekstremister, som er innbitte motstandere av Pakistans støtte til USA i krigen mot Al-Qaida.

Pakistans president general Pervez Musharraf ble en sentral alliert for USA etter 11. september.

Det pakistanske maktapparatet var tidligere en viktig alliert for Talibanregimet i Afghanistan, og Musharrafs u-sving møtte rasende reaksjoner fra islamistiske fundamentalister.

Disse gruppenes raseri mot Musharraf ble styrket, da han i januar slo ned på militante islamistiske grupper, etter det blodige angrepet mot Indias nasjonalforsamling før jul.

(NTB)

ÅTTE DREPT: Minst åtte mennesker ble drept i en selvmordsaksjon mot USAs konsulat i den pakistanske havnebyen Karachi fredag formiddag. De materielle skadene var også store. Bomben, som var plassert i en varebil, sprengte et krater i veien utenfor konsulatet. FOTO: SCANPIX