Bhuttos parti PPP krever at den opprinnelige tidsplanen fastholdes, selv om den sentrale valgkommisjonen mener det er umulig. Snakket om en utsettelse betyr at president Pervez Musharraf vil skaffe seg tid til å forberede valgfusk, sa PPP-folk tirsdag.

– En utsettelse er ikke annet enn en unnskyldning fra den sittende overgangsregjeringens side for å sikre seg tid til å finne påskudd for at Musharrafs parti PLM-Q skal vende tilbake til makten. Det kan vi ikke godta, sier PPP-talskvinnen Sherry Rehman.

UD opplyser at Norge er innstilt på å delta med observatører i det pakistanske valget.

– Vi er innstilt på å delta, men skal ta konkret stilling til dette når valgdatoen foreligger, sier kommunikasjonsrådgiver Bjørn Svenungsen i UD til NTB.

Fortsatt spent

Situasjonen i Pakistan er fortsatt spent etter drapet på Benazir Bhutto 3. juledag. Hennes enkemann Asif Zardari avviser regjeringens påstander om at terrornettverket al-Qaida sto bak drapet, skrev London-avisen The Guardian tirsdag.

– Snart blir det vel slik at hver gang en høne legger et egg, blir det påstått at al-Qaida står bak egget, sier Zardari sarkastisk til den britiske avisen. Den eneste hensikten med disse påstandene er å trekke oppmerksomheten bort fra de virkelige skyldige, mener han.

Dagen Bhutto ble drept, skulle hun ha levert en rapport på 160 sider til amerikanske folkevalgte, ifølge en av hennes medarbeidere. I rapporten skal hun ha anklaget myndighetene i landet for å drive med valgjuks.

Rapporten inneholdt bevis for dette basert på uttalelser fra partikandidater og informasjon fra kilder i etterretningstjenesten, ifølge PPP-politikeren Latif Khosa.

– Valget skulle fikses, og kongens parti skulle nyte godt av dette i valgprosessen, sier Khosa om president Musharrafs parti.

Trukket

En talsmann for det pakistanske innenriksdepartementet har hevdet at en person med tilknytning til al-Qaida sto bak drapet, men denne uttalelsen ble senere trukket tilbake. Departementet har også uttalt at det ikke er funnet tegn til at Bhutto ble truffet av kuler eller bombesplinter, og den offisielle forklaringen var at hun døde etter å ha slått hodet mot en lukekarm i et biltak.

Tirsdag sa departementet så at det vil vente på resultatet fra nye analyser før det vil si noe mer om hva Bhutto døde av

– Et nytt Somalia

Asif Zardari frykter at Pakistan kan gå fullstendig i oppløsning hvis ikke den politiske utviklingen i landet bringes under kontroll.

– Jeg frykter at landet skal bli et nytt Somalia, sier Zardari til britiske The Independent.

Somalia i Øst-Afrika har vært uten effektiv sentralregjering og herjet av indre konflikt siden 1991.

– Pakistanere flest ser ikke denne faren fordi de gjør som strutsen og stikker hodet i sanden, framholdt Zardari overfor The Independent tirsdag.

Nesten 60 mennesker er drept i uroligheter i Pakistan etter drapet på Benazir Bhutto, og det er gjort materielle skader for flere hundre millioner kroner. Mange manntallslister er gått tapt i uroen, noe som brukes som argument for utsettelse av valget.

DEMONSTRANT: En demonstrant roper slagord utenfor nasjonalforsamlingen i Pakistans hovedstad Islamabad tirsdag.
AHMAD MASOOD
ZAHID HUSSEIN
FAISAL MAHMOOD