Prosesjonen der Bhutto ble ført til graven, begynte i familiens hjemprovins Sindh fredag ettermiddag lokal tid. Hundretusener av sørgende hadde trengt seg sammen langs veien da den enkle trekisten dekket av det pakistanske flagget ble kjørt på en hvit bil fra familiens hjem i Naudero de fem kilometerne til familiens mausoleum i Garhi Khuda Baksh.

Kisten ble fraktet med fly og sykebil til Naudero fra Rawalpindi der hun ble drept i et attentat torsdag. Bhuttos ektemann og tre barn fulgte kisten. Sørgende mennesker dunket seg i hodet, gråt og ropte Bhutto lever, Bhutto lever.

Hvilested

Bhutto skal hvile ved siden av sin far i familiens mausoleum ikke langt fra Larkana. Faren, Zulfikar Ali Bhutto, var Pakistans første folkevalgte statsminister, men ble styrtet av de militære i 1977, dømt til døden og hengt i 1979.

Den 54 år gamle eksstatsministeren og opposisjonslederen Benazir Bhutto ble drept torsdag av en mann som skjøt mot henne og deretter sprengte seg selv i lufta. Rundt 20 andre mistet livet i terroraksjonen i Rawalpindi i det nordlige Pakistan.

Terrornettverket al-Qaida har hevdet å stå bak drapet, og analytikere mener al-Qaida og den islamistiske talibanmilitsen i Afghanistan hadde mest å tjene på hennes død, men dette er ikke bekreftet, og andre grupper kan også stå bak.

Innenriksminister Hamid Nawaz sa fredag at myndighetene har bevis for at al-Qaida og Taliban står bak.

Pakistanske etterforskere forsøkte fredag å rekonstruere det sønderrevne hodet til attentatmannen i håp om å identifisere ham.

– Vi har rekonstruert hodet og vi har også funnet fingre som vi utfører DNA-tester på, opplyste politisjef i Rawalpindi, Saud Aziz.

Drept i opptøyer

Mens politietterforskningen pågår for fullt, er opptøyene i ferd med å komme ut av kontroll i store deler av Pakistan. Minst 23 mennesker var fredag døde.

Både i byen Karachi og i resten av Sindh-provinsen i den sørlige delen av landet fikk politiet ordre om å skyte voldelige demonstranter.

Over store deler av Sindh-provinsen, som er Bhutto-familiens kjerneområde, brant hus og biler. 16.000 politimenn er utplassert i Sindh, 10.000 bare i Karachi. Soldater er sendt til Larkana, Sukkur og andre byer.

Vanskelig dilemma

Eksperter mener drapet på Bhutto setter president Pervez Musharraf i et svært vanskelig dilemma foran det varslede valget 8. januar.

Pakistans fungerende statsminister, Mohammadmian Soomro, kunngjorde fredag morgen at valget i Pakistan vil gå som planlagt, men det er blant analytikere fortsatt tvil om Musharraf faktisk vil gjennomføre det.

– Det vil uansett være et valg som bare i liten grad vil gjøre den jobben Musharraf så for seg at det skulle gjøre, sier PRIO-forsker Kristian Berg Harpviken til NTB.

Han mener den planen Musharraf hadde lagt for å sikre sin maktstilling demokratiske legitimitet, er i ferd med å smuldre opp etter drapet på Bhutto.

Etter at den omstridte presidenten gikk av som forsvarssjef i begynnelsen av desember, en stilling han hadde da han tok makten i 1999, har det vært viktig for ham å få på plass en demokratisk valgt statsminister så raskt som mulig.

Denne statsministeren skulle være Benazir Bhutto, etter en forventet valgseier for hennes Pakistan Peoples Party (PPP).

– Hvis ikke det dukker opp en ny lederskikkelse i PPP, noe det ikke ser ut til, eller opposisjonslederen Nawaz Sharif blir manøvrert fram, blir det vanskelig for Musharraf, sier Harpviken.

Utrygt

Norges ambassadør i Pakistan, Aud Marit Wiig beskriver flere områder i Pakistan som utrygge å ferdes i.

Hun sier det er mange nordmenn med pakistansk bakgrunn på jule— og nyttårsferie i landet, og at det ikke er mulig for ambassadepersonellet å ha en nøyaktig oversikt over hvor mange norske statsborgere som befinner seg i landet.

– Vi har bedt folk om å være spesielt aktsomme og følge med fortløpende i sikkerhetssituasjonen i sitt nærområde, sier Wiig.

Benazir Bhuttos familie har opplevd en rekke dramatiske dødsfall:

*Faren, Zulfikar Ali Bhutto, ble henrettet ved hengning i 1979, dømt for drapet på en politisk motstander. Faren var to år tidligere blitt avsatt som statsminister ved et militærkupp.

*Broren, Shahnawaz Bhutto, ble funnet død i leiligheten sin på den franske Côte d’Azur i 1985. Benazir hevdet at broren var blitt forgiftet.

*Eldstebroren, Murtaza, ble drept sammen med seks andre i et sammenstøt med politiet i Karachi i 1996. Familien hans hevdet han ble likvidert.

*Zulfikar Ali Bhuttos kone, Nusrat, og datteren Sanam er nå de eneste gjenlevende medlemmene av familien

*Benazir overlevde så vidt et attentat i oktober. 150 mennesker ble drept i selvmordsaksjonen. Men 27. desember kom selvmordsbomberen for nær, og hun ble skutt før attentatmannen sprengte seg selv i lufta.

*Benazir har tre barn, men sa i et intervju med indiske Outlook magazine i fjor at hun håpet de ville velge en annen yrkeskarriere enn hennes egen. ”Barna mine har sagt at de er bekymret for min sikkerhet og jeg forstår det. Men de er Bhutto’er og vi må møte framtiden med stort mot, sa hun.

I SORG: Asif Ali Zaradi, mannen til Benazir Bhutto hilser med hendene før han forlater begravelsesseremonien i Naudero fredag. Mange tusen tilhengere fulgte Bhutto til hennes siste hvilested.
ZAHID HUSSEIN
TRENGSEL: Hundretusener av sørgende hadde trengt seg sammen langs veien, da den enkle trekisten dekket av det pakistanske flagget ble båret de fem kilometerne til mausoleet.
ZAHID HUSSEIN
BEGRAVES VED SIN FAR: Her bæres kisten inn i familiens hus i Naudero, der Bhutto skal begravelse ved siden av sin far.
STR/PAKISTAN
PÅ VEI: Bhuttos tilhengere marsjerer til begravelsen i byen Naudero.
ZAHID HUSSEIN