Islamabad (NTB-Reuters-AP): Den pakistanske opposisjonslederen Nawaz Sharif sier partiet hans kommer til å boikotte valget på ny nasjonalforsamling og krever at president Pervez Musharraf går av.

Avgjørelsen om å boikotte valget på ny nasjonalforsamling 8. januar ble tatt etter at tidligere statsminister Benazir Bhutto ble drept i et attentat torsdag.

Sharif krever også at president Pervez Musharraf trekker seg umiddelbart.

– Jeg krever at Musharraf trekker seg, uten en eneste dags forsinkelse, for å redde Pakistan, sa Sharif torsdag.

Han sier Musharraf utgjør en trussel for stabiliteten i Pakistan og at han er kilden til alle problemene landet står overfor.

Samtidig oppfordrer Sharif til en landsomfattende streik som protest mot drapet på Bhutto.Bhutto ble kritisk såret i et bombeattentat på et valgmøte og ble kjørt bevisstløs til sykehus der hun straks ble lagt på operasjonsbordet, sa hennes ektemann til Geo-TV, ifølge CNN.

Les også: Benazir Bhutto: Prinsesse, dronning, folketaler

Det ble først meldt at Bhutto kom uskadd fra attentatet, men senere ble det meldt at hun ble skutt i nakken og brystet idet hun steg inn i en bil for å bli kjørt bort. Angriperen sprengte seg deretter i luften.

Innenriksdepartementet bekrefter at Bhutto er død. Hun døde klokken 18.16 lokal tid i Pakistan, ifølge et medlem av hennes eget parti, Wasif Ali Khan, som befant seg på sykehuset.

Minst 20 andre ble også drept i attentatet og flere titall ble såret. Tusenvis av mennesker var samlet på valgmøtet der hun hadde talt før selvmordsbomberen slo til.

President Pervez Musharraf har erklært en tre dager sørgeperiode for den tidligere statsministeren.

Les også: Verden forferdes av drapet

Drapet på den populære opposisjonslederen fant sted mindre enn to uker før valget der hun var kandidat, og det er frykt for både politisk krise og omfattende opptøyer og kaos i landet i dagene som kommer.

– Hun er blitt martyr, sa Bhuttos sikkerhetsrådgiver Rehman Malik.

– Vi ba gjentatte ganger regjeringen om beskyttelse for henne, men de reagerte ikke, sa Malik.

Gråt og ropte slagord

Rasende tilhengere av Bhutto som befant seg på sykehuset, begynte å rope slagord mot president Pervez Musharraf da det ble meldt at hun var død.

Les også: Pakistan kan gå i oppløsning

– Hunden Musharraf, lød ropene, mens andre gråt og noen knuste glassdøren som leder inn til sykehuset.

Samme dag ble fire tilhengere av Nawaz Sharif, også han opposisjonsleder, skutt og drept på et annet valgmøte i nærheten av hovedstaden Islamabad.

Både Bhutto og Sharif har vært statsministre, to ganger hver, og begge har bodd flere år i eksil etter at de ble anklaget for korrupsjon. I forbindelse med valg på ny nasjonalforsamling i januar har begge kommet tilbake til landet.

Blodig velkomst

Da Bhutto kom tilbake til Pakistan i oktober, ble tilhengerne hennes utsatt for et selvmordsangrep under en velkomstmarsj. Angrepet tok livet av minst 136 mennesker.

Bhutto kalte det et angrep på demokratiet og lovet å ikke vike unna. Hun har i høst vært sterkt kritisk til president Pervez Musharraf og hans avgjørelse om å stille som presidentkandidat mens han fortsatt var forsvarssjef. Da Musharraf i november innførte unntakstilstand, ble Bhutto satt i husarrest flere ganger fordi hun planla å delta i politiske demonstrasjoner.

Bør Pakistan utsette valget? Si din mening!

MIAN KHURSHEED / REUTERS