De væpnede mennene, som kommer fra ulike landsbyer utenfor Kandahar, skal ifølge vitner ha entret guvernørresidensen.

-Mange bevæpnede menn står utenfor. De lar ingen komme innenfor og sier at de ønsker en plass i den nye regjeringen, sier vitner til nyhetsbyrået Reuters.

Samtidig melder en lokal kommandant at en gruppe talibansoldater og medlemmer av Osama bin Ladens al-Qaida-nettverk har søkt tilflukt i et sykehus og nekter å overgi seg. Det skal også være sivile pasienter på sykehuset, ifølge kommandanten under byens nye guvernør, Gul Agha. Han sier at gruppen ledes av Hafiz Majid, en av talibanlederen mulla Omars nære rådgivere.

Spent stemning

Stemningen i byen var tirsdag fortsatt svært spent, selv om Afghanistans nye leder Hamid Karzai lyktes med å løse en konflikt mellom to stammeledere søndag.

-Mange væpnede menn sitter i biler og kjører gjennom byen. Det ser ikke ut til å være en god situasjon, sier innbyggeren Saib-ul Haq.

I løpet av helgen kom det meldinger om at banditter satte fyr på biler og hus til sivile personer de mente hadde tilknytning til Taliban.

Tirsdag gikk folk på jobb, men innbyggerne skal være svært usikre på hva som kommer til å skje videre.

Mange lik

Kampene om byen var svært harde og hjelpemannskap er nå kommet for å rydde opp. USAs bombeangrep har gjort store ødeleggelser, og rundt byens sivile flyplass er det om lag 1.000 lik, sa vitner tirsdag.

Ofrene er både talibansoldater og afghanske opposisjonsstyrker.

-Kampene var svært harde og varte lenge. Vi tror at 1.000 døde ikke er et urealistisk tall, opplyser kilder som deltar i arbeidet med å begrave de drepte.

En talsmann fra Den internasjonale Røde Kors-komitéen sa mandag at man allerede hadde gjort i stand 100 graver, og at begravelsene ville starte tirsdag.

Agha fikk makten

Gul Agha, Kandahars tidligere guvernør, ble søndag satt til å styre byen etter at han i tre dager hadde truet med å angripe styrkene til mulla Naqibulla, som overtok makten etter Taliban fredag.

Hamid Karzai har overtatt residensen til Talibans øverste leder mulla Mohammad Omar, men ifølge en kilde i familien planla han å reise til Kabul tirsdag. En annen kilde med bånd til familien sier at Karzai vil avvæpne de ulike fraksjonene i Kandahar når han overtar som leder av overgangsregjeringen 22. desember.

I et intervju med Washington Post advarer Karzai USA mot å la Afghanistan i stikken, slik det skjedde for 12 år siden da USA mistet interessen for landet etter å ha bidratt til å gjøre slutt på den sovjetiske okkupasjonen.

-Det gikk galt i Afghanistan fordi USA lot oss i stikken, sier Karzai, som gir full støtte til USAs jakt på saudiarabiske Osama bin Laden og hans tilhengere.

(NTB)