Pelosi er en helteskikkelse for amerikanere på venstresiden og en hatfigur for den republikanske høyrefløyen. Ikke bare president Bush, men også andre ledende republikanere som visepresident Dick Cheney og strategen Karl Rove, avskyr Pelosi. De misliker henne av den naturligste av alle grunner: Fordi de vet at de har grunn til å frykte henne, sier observatører i Washington. Men det er vanskelig å mane frem et bilde av Nancy Pelosi som radikal skrekkfigur. Den 66 år gammel italiensk-amerikanske fembarnsmoren og bestemoren forbindes slett ikke med eventyrpolitikk og uansvarlige overbud.

Det er kanskje lettere å stemple henne som «limousin-liberaler», for selv om Pelosi gjerne taler de fattiges sak, hører hun ikke selv til blant de fattigste. Sammen med ektemannen Paul har hun store eiendommer i vindistriktet Napa Valley i California, og parets formue er beregnet til minst 25 millioner dollar (160 millioner kroner).

Nancy Pelosi inngår sammen med Barbara Boxer og Dianne Feinstein i en troika av mektige kvinnelige demokrater fra San Francisco-området i delstaten California. Hun er datter av Tommy D'Alesandro, en reformvennlig demokrat som satt ti år i Kongressen før han i 1947 ble valgt til borgermester i storbyen Baltimore øst i landet.

Datteren ble første gang valgt inn i Representantenes hus i 1987, som erstatter for en avdød representant, og deretter gjenvalgt ni ganger. Siden 2003 har hun vært leder for det demokratiske mindretallet i «huset» — som nå altså blir et flertall.

— Det blir et sammenstøt mellom giganter, når en liberal flertallsleder i Representantenes hus tørner sammen med presidenten i Det hvite hus, spådde storavisen San Francisco Chronicle onsdag. Men avisens Washington-korrespondent mener også at Pelosi og Bush kan komme til å inngå strategiske allianser på områder som budsjett- og innvandringspolitikk.

— Alle valgkampforsøk på å svartmale Pelosi slo feil, kanskje også fordi amerikanere flest ikke vet noe særlig om henne. Men det er i så fall noe som nå kommer til å forandre seg, kommenterte Los Angeles Times.

At Pelosi ikke hører til de største politiske rikskjendisene i USA, skyldes også at hun ikke er så glad i fjernsynskameraer. Som landets fremste kvinne i en folkevalgt posisjon blir hun nok likevel mye å se på skjermen i årene fremover.