Betancourt så ut til å være i god form da hun og flere andre frigitte gisler kom frem til en militærbase utenfor Colombias hovedstad Bogota natt til torsdag norsk tid. Bare noen timer tidligere var de hentet ut av jungelen i en redningsaksjon som tok FARC-geriljaens fangevoktere fullstendig på sengen.

Den fransk-colombianske politikeren smilte mens hun holdt armen rundt sin mor, som møtte henne på basen.

— Jeg fortsetter å håpe at jeg kan få tjene Colombia som president, sa Betancourt, som la til at hun er svært godt fornøyd med nåværende statsleder Alvaro Uribe.

Dermed fortsatte politikeren der hun slapp i 2002, da hun ble bortført mens hun drev valgkamp i forkant av presidentvalget samme år.

Lurt

I et intervju med en colombiansk radiostasjon kort etter løslatelsen skrøt Betancourt av militæraksjonen som brakte henne og 14 andre gisler i sikkerhet. Geriljasoldatene skal ha blitt lurt til å la gislene unnslippe i et helikopter, uten at så mye som et skudd ble løsnet.

Noen av de colombianske elitesoldatene som deltok i operasjonen, lot som de var FARC-tilhengere. En av dem hadde på seg en T-skjorte med bilde av den argentinske revolusjonshelten Ernesto «Che» Guevara.

— De snakket og var kledd som geriljasoldater, sa Betancourt til den militære radiostasjonen Caracol.

FARCs fangevoktere trodde gislene skulle fraktes med helikopter for å møte en av lederne for opprørsgruppen. Heller ikke fangene forsto hva som var i ferd med å skje før de var i luften og lederen for operasjonen ropte at de var fri.

Helikopteret skal ha vært nær ved å styrte da de 15 gislene begynte å klappe og hoppe opp og ned.

— Jeg tror dette er et varsel om fred i Colombia, sa Ingrid Betancourt i sitt første intervju etter løslatelsen.

Til USA

Tre av de frigitte fangene er amerikanske kontraktarbeidere som var på oppdrag for Pentagon da de ble tatt til fange i 2003. De ble sendt direkte hjem til USA etter frigivelsen.

USAs president George W. Bush gratulerte onsdag Colombias president Alvaro Uribe med redningen av gislene og beskrev ham som en sterk leder.

Vatikanet kaller frigivelsen av Ingrid Betancourt «et positivt tegn», som peker mot «forsoning» for Colombia.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy, som selv har forsøkt å bidra for å få Betancourt satt fri, takket onsdag sin colombianske kollega for å ha klart å få gislene løslatt. Samtidig oppfordret han den venstreorienterte FARC-geriljaen til å avslutte sin «absurde kamp».

Den franske utenriksministeren Bernard Kouchner skal etter planen reise til Colombia i løpet av kort tid sammen med medlemmer av Betancourts familie for å møte den frigitte politikeren.

- Ønsker fred

Det antas at FARC fortsatt holder rundt 700 personer fanget på sine hemmelige baser i jungelen.

På en pressekonferanse etter onsdagens militæraksjon sa Colombias president at hans regjering ikke ønsker at liv skal gå tapt til ingen nytte. Uribe sa at han håper FARC forstår at hans mål er fred.

Tidligere har Venezuelas venstreorienterte president Hugo Chávez bidratt til at flere av geriljaens fanger er blitt sluppet fri. Colombianske myndigheter har imidlertid beskyldt Chávez for å gi hemmelig støtte til opprørsgruppen.

STRINGER/COLOMBIA
STRINGER/COLOMBIA
JOHN VIZCAINO