– Det er barbarisk, men dessverre er vi blitt vant til det – 40 lik, 60 lik, det er blitt en daglig rutine, sier en ikke navngitt tjenestemannen til nyhetsbyrået Reuters.

I alt hadde politiet funnet 50 lik i løpet av 24 timer fram til fredag morgen. De fleste er bundet, torturert og skutt i hodet, opplyser han. Dermed er tallet på slike drap rundt om i den irakiske hovedstaden nådd 130 i løpet av tre dager.

Personene som er funnet drept, er ofre for «kriminelle aktiviteter», sier brigadegeneral Abdel Karim Khalaf, talsmann for det irakiske innenriksdepartementet. Mange er etter alt å dømme drept i den stadig mer voldelige konflikten mellom væpnede sunni— og sjiamuslimske grupper.

Grøfter

Fredag kunngjorde den irakiske regjeringen en plan om å grave grøfter rundt Bagdad i et forsøk på å begrense bevegelsene til opprørerne.

– Vi vil omringe byen med grøfter. Innfart til hovedstaden vil skje gjennom 28 veier, mot 21 i dag, men samtidig vil vi sperre flere titall mindre veier inn til Bagdad, sa Abdel Karim Khalaf, talsmann for innenriksdepartementet.

Bagdad har en omkrets på 80 kilometer, og flere observatører påpekte at det vil ta flere måneder å grave grøftene.

Den amerikanske hæren har vedgått at slike voldsepisoder har nådd en ny topp, til tross for at det den siste måneden har vært en større sikkerhetsoperasjon i Bagdad for å stanse nettopp dette. Over 30.000 amerikanske og irakiske soldater patruljerer gatene i «Operasjon sammen framover».

– Mot katastrofe

Tidligere i uka advarte en sentral sunnimuslimsk politiker om at voldsbølgen kan kjøre hele den politiske prosessen i Irak av sporet.

– Hvis ikke det settes inn kraftige mottiltak, beveger landet seg mot en katastrofe, og ingen vil slippe unna, sier han.

Torsdag ble seks amerikanske soldater drept, blant annet i en selvmordsaksjon vest for Bagdad. Dessuten er en én amerikansk soldat savnet og antatt drept i dette angrepet, som såret 30 personer. Én amerikansk soldat ble drept i al-Anbar-provinsen fredag, mens en annen døde tidligere i uken av skader han fikk i et angrep i nærheten av Mosul i Nord-Irak.