Fatima al-Nejar var 57 år gammel og hadde 41 barnebarn. Hun skal ha tilhørt den islamistiske bevegelsen Hamas, og hvis hun handlet på ordre fra dens ledere, betyr det at Hamas har gjennomført sitt første selvmordsangrep på nesten to år.

– Soldatene så en kvinne som nærmet seg på mistenkelig vis, og fastslo at hun bar på sprengstoff. De kastet en sjokkgranat mot henne, men hun greide å sprenge seg i lufta, sier en talskvinne for den israelske hæren.

Tok skylden

Tre israelske soldater kom lettere til skade i episoden nær en flyktningleir ved byen Jabalya nord på Gazastripen. Bare noen minutter senere tok Hamas’ væpnede fløy på seg skylden for angrepet.

– Ezzedine al Qassam-brigadene tar ansvaret for martyroperasjonen som ble gjennomført av Fatima Omar Mahmud al-Nejar, som var 57 år gammel. Målet var en gruppe sionistiske soldater, het det i en erklæring som ble lagt ut på internett.

For to og en halv uke siden sprengte en annen kvinnelig selvmordsbomber seg i lufta på Gazastripen, men den gangen var det ikke Hamas som sto bak. I stedet tok bevegelsen Islamsk hellig krig på seg skylden for angrepet 6. november.

Video

– Jeg ofrer meg for Allah og for fedrelandet, sa Fatima al-Nejar på en video som ble spilt inn før aksjonen ved Jabalya. Hun var iført et svart belte slik selvmordsbombere ofte er, og holdt et automatgevær i hendene.

– Hun gjorde dette som reaksjon på massakren i Beit Hanoun, sa Fatimas datter Azhar om torsdagens angrep. Til sammen 19 palestinere, de fleste kvinner og barn, ble drept da israelske raketter rammet private hjem i Beit Hanoun nord på Gazastripen 8. november.

Nyhetsbyrået AFP beskriver rakettbombardementet av Beit Hanoun som «botched» – en ren tabbe – snarere enn bevisst terror, og israelske myndigheter omtaler det som en tragedie.

FNs hovedforsamling har vedtatt en resolusjon med krav om at generalsekretær Kofi Annan setter i verk full gransking av episoden.

Fatima al-Nejar (57) er den eldste palestineren som hittil har gjennomført selvmordsangrep mot Israel. Ifølge datteren var det drapene på 19 sivile palestinere, mange av dem kvinner og barn, i Beit Hanoun som fikk henne til å utføre Hamas' første selvmordsangrep på nesten to år. Tre israelske soldater ble lettere såret i angrepet. (Foto: Reuters/SCANPIX)
HO