Obama ble beskyldt for elitisme etter å ha sagt at mange i arbeiderklassen er «bitre» i en tale han holdt i San Francisco fredag. I talen snakket han om arbeiderklassens bekymringer, som arbeidsløshet og boliglånskrisen.

– Man reiser til en del av disse småbyene i Pennsylvania. Og akkurat som i mange småbyer i Midtvesten er det 25 år siden arbeidsplassene forsvant, og ingen har erstattet dem, sa han.

– Det er ikke rart at de blir bitre og klamrer seg fast til sine våpen eller sin religion, og til sin motvilje mot folk som ikke er som dem, sa Obama.

Clinton-kritikk

Ingen nyhetsmedier var til stede på møtet, men talen ble tatt opp på video. Og reaksjonene lot ikke vente på seg. Både Obamas utfordrer Hillary Clinton og republikanernes presidentkandidat John McCain kritiserer utsagnet.

Clinton mener uttalelsen viser at Obama har et nedsettende syn på velgerne i Pennsylvania, der det skal være primærvalg 22. april.

– Pennsylvania trenger ikke en president som ser ned på dem. De trenger en president som står på for dem, som kjemper for dem, som jobber hardt for deres framtid, jobb og familier, sa Clinton.

En av rådgiverne til McCain mener Obamas uttalelser var «svært avslørende».

– Det viser en elitisme og et nedsettende syn på hardt arbeidende amerikanere, sa Stevie Schmidt.

Avfeier kritikk

Lørdag innrømmet Obama at han uttalte seg sleivete. Likevel avfeier han kritikken.

– Når jeg reiser rundt og snakker med folk, ser jeg mye frustrasjon, sinne og bitterhet, sa han i en tale på et valgmøte i Indiana.

– De er frustrerte, og med god grunn. De har sett sine økonomier rase sammen. De har mistet sine jobber og sine pensjoner.

JONATHAN ERNST