Det skriver aftenposten.no

Det er den israelske avisen Haaretz som gjengir kritikken i Liebermans tale til studentene ved Ariel University Center.

Den ytterliggående politikeren er leder for det ultranasjonalistiske sionistpartiet Yisrael Beiteinu, og har tidligere kommet med trusler om at han ønsker å jevne Teheran med jorden og bombe Aswan-dammen i Egypt for å utslette nabolandets arabere.

Denne gangen er det markeringen av Hamsun-jubileet som opprører Lieberman.

— Jeg ble overrasket over at Norge valgte å feire 150-årsdagen til Knut Hamsun, en mann som beundret nazistene. Litteraturprisen han vant i 1943 ga han bort til Josef Goebbels, og i en nekrolog lovpriste han Hitler som en kriger for menneskeheten, sa Lieberman.

Ahmadinejad-protest

Og kritikken stanset ikke der. Lieberman trakk inn Durban II-konferansen som ble holdt i Gèneve i april, der Irans president Mahmood Ahmadinejad benyttet anledningen til å stemple Israel som et rasistisk og grusomt regime, som burde utslettes fra jordens overflate.

— Norges delegasjon var blant de få som ikke gikk i protest. I dag innser jeg at det ikke er noen tilfeldighet. Hvor lavt kan dere synke? sier Lieberman.

Sverige og Israel har den siste uken viklet seg inn i en diplomatisk krise, etter at den svenske avisen Aftonbladet beskyldte israelske soldater for å selge palestinske nyrer på svartebørs.

Israels utenriksminister Avigdor Lieberman sammenlignet artikkelen med gamle antisemittiske løgnhistorier om at jøder ofret kristne barn for å drikke deres blod. Han reagerte også kraftig på at Sveriges regjering ikke straks fordømte anklagene, og sammenlignet det med at Sverige ikke fordømte jødeforfølgelsene under nazitiden.

— Den svenske regjeringen gjemmer seg bak ytringsfriheten når det passer dem. I striden om karikaturtegningene sendte den svenske utenriksministeren et protestbrev til den danske statsministeren, sa Lieberman.

Omstridt

Lieberman har flere ganger kommet med høyreekstreme, populistiske utspill. I en PR-kampanje tidligere i sommer tok han i bruk et fotografi av Adolf Hitler i møte med den palestinske lederen Hajj Amin al-Husseini, for å svare på vestlig kritikk mot omstridt boligbygging. Hans fanesak er å bli kvitt Israels arabere, som han mener enten må sverge evig troskap til den jødiske staten, eller bli uttvist.

Han har også villet drukne palestinske fanger i Dødehavet, likvidere palestinske ledere og bombe palestinske byer på Vestbredden. Lieberman er en sterk motstander av fredsprosessen med palestinerne, og da den siste militæroffensiven mot Gazastripen ble avbrutt etter «bare» 22 dager, var han rasende.