MARIT HOLM marit.holm@bt.no

— Heldigvis ble ingen av oss fysisk skadd. Men det er klart at en sånn opplevelse gjør noe med oss innvendig, forteller misjonær Irene Friborg (33) fra Bergen. Hun fryktet for livet til både seg selv, mannen Jon Ivar (35) og barna Torbjørn (12), Øyvind (10), Håvard (2) og Hanne (6 måneder), da den norske misjonsstasjonen i Quaninou i Elfenbenskysten ble brutalt ranet natt til i går.

Løsnet skudd - Klokken var om lag 01.45. Vi våknet av at hundene gjødde. Nattevakten ba Jon Ivar og to andre misjonær om å komme ut. Det var noen som gjemte seg utenfor gjerdet, forteller Irene Friborg til Bergens Tidende.

Mennene tok med seg lommelykt, og begynte å gå mot gjerdet. Da de var 20 meter unna, begynte de fremmede å skyte mot dem. Skuddet streifet nattevakten, som heldigvis ikke ble alvorlig skadd. Alle skyndet seg tilbake til husene sine. De låste døren, slo av lyset og fikk varslet de lokale politistyrkene.

— Vi så to menn komme mot huset vårt. Begge var bevæpnet, og i tillegg utstyrt med slegge og meisel. Vi søkte tilflukt i en gang midt i huset, mens angriperne dundret mot døren vår. "Hva vil dere, hva vil dere", ropte vi. Til slutt fikk vi vite at de ville ha penger, og at de skulle drepe oss dersom de ikke fikk det.

— Vi løp rundt i huset og samlet sammen det vi hadde. De eldste guttene kom selv med lommepengene sine. Til sammen hadde vi ca 1300 kroner. Mannen min stakk hull i myggnettingen, og overrakte dem gjennom vinduet. "Alt for lite", sa ranerne. Så begynte de å hamre på døren vår igjen.

Tok safe i trillebår - Da fortalte mannen min at de kunne gå bort på regnskapskontoret. Det er der safen blir oppbevart. Fordi de tuklet med koden, var det umulig å få den opp. Ranerne forlangte at han skulle komme ut og hjelpe dem og bære. Det hadde han ikke det minste lyst til. I stedet fortalte han dem hvor de kunne finne en trillebår, forteller Irene Friborg.

På dette tidspunktet var de lokale politistyrkene kommet til misjonsstasjonen. Likevel klarte ranerne å unnslippe, til fots, og med en 130 kilo tung safe i en trillebår!

— Enten var politiet redde, eller så var de betalt for å se en annen vei. Det er fortvilende å være så sårbare, så hjelpesløse. Foreløpig har vi ikke våpen her på misjonsstasjonen, men dette er noe som jeg tror at det kommer en ny debatt på, sier Irene Friborg.

Hun sier at de er blitt tatt godt vare på av ledelsen i Norsk Luthersk Misjonssamband. Og hun legger ikke skjul på at det kom en kraftig reaksjon etter den grufulle opplevelsen.

— Vi er glade og takknemlige for at alt endte godt. Men vi er veldig slitne. Jeg tror ikke vi klarer enda en slik natt, sier Irene Friborg.

FRYKTET FOR LIVET: Familien Friborg fra Bergen og Førde fryktet for livet da misjonsstasjonen i Elfenbenskysten ble brutalt ranet natt til tirsdag. (FOTO: PRIVAT)