Utfallet av gårsdagens møte er et sviende nederlag for den danske EU-kommissær Poul Nielson. Så sent som for en drøy uke siden, forklarte han i et intervju med Bergens Tidende hvor viktig dette lille skrittet var.

Tanken var å øke dagens EU-gjennomsnitt på 0,33 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) til u-hjelp til 0,39. Det skulle skje ved at de landene som i dag ligger under 0,33 skulle opp på dette nivået.

Men både Tyskland, Hellas, Spania og Italia sa nei til Kommisjonens opplegg. Alle de tre landene ligger under 0,33 prosent, Italia helt nederst på listen med 0,13.

Tysklands utenriksminister Joschka Fischer gikk til det oppsiktsvekkende skritt å si at han selv var enig i forslaget om å øke u-hjelpen, men at finansministeren ikke var det. Fischer representerer partiet De Grønne i Tysklands ellers sosialdemokratisk dominerte regjering.

De flinkeste i EU-klassen heter Danmark, Holland, Sverige og Luxemburg. De er alene om å oppnå EUs offisielle målsetting om en u-hjelpasandel på 0,7 prosent av BNP. Norge har budsjettert med en u-hjelp på 0,92 prosent av BNP neste år, et tall som kun overgås av Danmark.

Dersom gårsdagens kollaps blir stående, må EU reise til bistandskonferansen i Monterrey i Mexico i neste uke uten noe konkret i bagasjen.