JØRGEN ULLERUP

Paris

Blant Frankrikes nålevende intellektuelle, er Bernard-Henri Lévy uten tvil den mest kjente, rikeste og mest mediebevisste. 56-åringen med et ytre som en playboy og en kone med former som en Barbie-dukke, er også en av de mest omstridte. Nå gir de første av en rekke bebudede biografier om mannen ny ammunisjon til diskusjonen om filosofen som «alle» mest kjenner som BHL.

Journalisten Jade Lindgaard, medforfatter til boken «B. A BA de BHL» konkluderer kort og godt med at Lévy er en falsk filosof, en sjarlatan og en bløffmaker, at bøkene hans er fulle av feil og at han tar opp en plass i franske medier som er fullstendig ute av proporsjon.

Endrer etter behag

Også Philip Cohen, som for et par år siden skrev en kritisk murstein om avisen Le Monde, har gjennomgått filosof-stjernens verker og i en ny biografi sett nærmere på hans innflytelse, suksess og feiltakelser. Heller ikke hans dom er mild. På samme måte som Lindgaard, avviser han at BHL har etterlatt seg noen filosofisk arv. Hans trang til å uttale seg om alt og ingenting, gjør ham derimot inkonsekvent.

Ifølge Cohen begår BHL feil, endrer holdning etter behag og forsimpler verden ved å dele den opp i onde og gode, og glemmer nyansene. Filosofen har, fastslår Cohen, en så kolossal innflytelse på det franske samfunn, venstresiden spesielt, at det grenser til det skadelige.

Kjøpekort til mediene

Over 400 tv-opptredener i løpet av 30 år vitner om at BHL med sitt velfriserte, lange hår og en hvit skjorte, har kjøpekort til mediene.

Forfatteren har vært en flittig skribent og debattør, siden han i 1977 sammen med blant andre André Glucksmann lanserte begrepet «de nye filosofene», som tok et oppgjør med fredsbevegelsen og en del av venstrefløyens tilknytning til de totalitære kommunistiske regimene.

Likevel fortsatte BHL — i motsetning til Glucksmann - å representere venstresiden i den politiske debatten, og ifølge Philippe Cohen fikk han via sin bok «L'idéologie francaise» altfor stor innflytelse.

Cohen forklarer det med Lévys kamp mot nasjonalismen og de mørke kapitlene i fransk historie, at den franske venstresiden i flere tiår overlot nasjonale symboler som trikoloren og Jeanne d'Arc til Jean-Marie Le Pens ekstreme og nasjonalistiske høyrefløy.

Bestselger om mord

BHL har i sin karriere boltret seg i alle genrer fra litteratur til film, men er blitt mest kjent for sine kampanjer til fordel for muslimene i Bosnia, mot islamittene i Algerie, og for motstanderne av den sovjetiske okkupasjonsmakten i Afghanistan.

For et par år siden skrev han som en blanding av fiksjon og fakta en bestselger om drapet på den amerikanske journalisten Daniel Pearl i Pakistan.

Mitterrands venn

Et tett vennskap med nå avdøde Francois Mitterrand ga BHL innflytelse på aller høyeste hold. Da Mitterrand i juni 1992 forlot et EU-toppmøte i Lisboa og foretok et overraskende besøk i Bosnias beleirede hovedstad, Sarajevo, trodde filosofen at Frankrike ville bryte den historiske franske alliansen med Serbia og bevæpne bosnierne.

Skuffelsen var stor, da det ikke skjedde. Likevel unnlot den jødiske BHL å slutte seg til koret av kritikere, da boken «Une jeunesse francaise» i 1994 avslørte at Mitterrand i begynnelsen av den tyske okkupasjonen arbeidet for det fascistiske Vicy-regimets politisjef René Bousquet, som under krigen deporterte jødiske barn til nazistene.

Året før hadde Mitterrand sendt et av republikkens fly til Bosnia for å sikre at BHL i tide kunne nå hjem til sitt bryllup med den ytterst veldreide skuespiller, Arielle Dombasle, hvis karriere filosofen siden har gjort mye for å fremme.

Rettighetene til bryllupsfesten i Saint-Paul-de Vence i Sør-Frankrike, solgte BHL til det kulørte ukebladet Paris Match.

Milliardformue

Cohen antyder også at filosofen spilte en rolle da faren, André Lévy, i 1995 ble tildelt æreslegionen. Sønnen brukte også sine kontakter til både Mitterrand og Frankrikes den gang borgerlige regjeringssjef Jacques Chirac, da farens firma, Becob, som importerte afrikanske trær, i 1986 var nær ved å gå konkurs.

Et fordelaktig lån reddet selskapet, som 10 år senere ble solgt til den franske industrifyrsten og en av BHLs venner, Francois Pinault, for ca. 900 millioner kroner.

Philippe Cohen vurderer at arven fra dette, samt store salgstall, tilsier at BHL i dag har en formue på over en milliard kroner.

Mektig nettverk

Bøkene gir også BHLs nære vennskap med den nå myrdede afghanske kommandant Shah Massoud, et par riper i lakken. Filosofen møtte slett ikke Shah Massoud i 1981, som han senere påsto. Og da han faktisk møtte opprørslederen i 1998, snakket han bare i to timer med ham.

Men Lévy er kjent for å bygge opp et mektig nettverk av venner i den franske presse og for øvrig blant filmstjerner og franske industrifolk, så da en av hans reisefeller i 2002 avslørte løgnen i et åpent brev, nektet avisene Le Monde, Libération og Le Figaro å trykke det.

Ville stoppe boken

Store utdrag av Phillipe Cohens biografi bringes i ukemagasinet L'Express, som også i et langt intervju lar Lévy tilbakevise anklagene i boken, som han i begynnelsen forsøkte å stoppe.

På et spørsmål om sannheten svarer BHL, at han ikke tror på at det bare er nok å fortelle sannheten, men at tenkning er en del av en krig som man vinner litt etter litt.

Selv traff filosofen en beslutning om å bruke alle kanaler, tv og kulørte ukeblader så vel som sitt eget nettverk av innflytelsesrike venner for å bli hørt, da han for 30 år siden vendte hjem fra Bangladesh og skrev en bok om sine inntrykk. Boken vakte ingen oppsikt og ble nesten ikke solgt.

Rik og fri

Om sin taushet om Mitterrands fortid svarer han at han hadde en gjeld til presidenten, og at det for øvrig var kritikere nok på banen. Samtidig står han ved at han brukte sine forbindelser både til Mitterrand og Chirac for å hjelpe sin far.

Den etterfølgende rikdom har gitt uavhengighet og frihet.

«Å ikke mangle noe gjør fri, og det er viktig å være fri og uavhengig av andre, når en blander seg opp i ett og alt og blir nødt til å kritisere sin egen regjering for for eksempel å velsigne Putin på tross av massakrene av tsjetsjenerne», sier Bernhard-Henri Lévy.

JYLLANDS-POSTEN/BERGENS TIDENDE

STJERNEPARET: Da Bernhard-Henri Lévy og Arielle Dombasle giftet seg i 1993, rekvirerte president Mitterrand et av republikkens fly for å hente Lévy ut av Bosnia, slik at han skulle være sikret å nå sitt eget bryllup.