Italias statsminister Silvio Berlusconi unngikk mistillit i senatet.

Berlusconi fikk støtte fra 162 av de 308 avgitte stemmene. Begge kamrene i den italienske nasjonalforsamlingen stemmer tirsdag over tillitsvotumet, som avgjør om den hardt pressede Berlusconi må gå av, eller om han blir sittende med et syltynt flertall.

Det var på forhånd ventet at Berlusconi skulle overleve avstemningen i senatet, men i underhuset blir det svært jevnt. Resultatet fra den siste avstemningen er ventet ved 13.30-tiden.

Nytt samarbeid

Dagen før avstemningen strakte Berlusconi ut en hånd til opposisjonen om nytt samarbeid, og statsministeren sa samtidig at det er galskap å felle regjeringen i dagens vanskelige økonomiske situasjon.

Dersom Berlusconi taper en av avstemningene, har han sagt at det blir nyvalg. President Giorgio Napolitano skal da ifølge konstitusjonen undersøke om det er grunnlag for en alternativ flertallsregjering. Men dersom den ikke støttes av Berlusconi, blir den ikke noe av.

Berlusconi forventer å vinne begge avstemningene, og sier det da vil bli forhandlinger om en utvidet regjeringskoalisjon.

Nyvalg?

Det vil bli vanskelig for den hardt pressede statsministeren å fortsette og styre med et flertall på bare noen få mandater i nasjonalforsamlingen.

Men selv om den 74 år gamle milliardæren skulle vinne avstemningen tirsdag, kan det bli nyvalg i mars.

— Jeg tror nyvalg er det mest sannsynlige selv om han overlever avstemningen, fordi regjeringspartneren Lega Nord ikke vil sitte i en svak regjering og ikke ønsker kristeligdemokratene inn i regjeringen, sier den italienske journalisten Jacopo Barrigazzi, som skriver for blant andre Newsweek, til NTB.

Skandaler

Tillitsvotumet tirsdag avholdes som følge av at Berlusconis tidligere allierte Gianfranco Fini og om lag 40 andre parlamentarikere sluttet å støtte regjeringskoalisjonen tidligere i år.

Avhopperne sier de ikke lenger kan ha en statsminister som er innblandet i så mange sexskandaler og anklager om korrupsjon. De hevder Berlusconi ikke har klart å gjennomføre sentrum-høyre-plattformen regjeringen ble dannet på etter forrige valg, melder BBC.

— Berlusconi kan komme til å vinne tillitsvotumet med en liten margin. Spørsmålet blir hva han gjør videre, skriver den politiske kommentatoren Stefano Folli i avisa Il Sole 24 Ore, ifølge Reuters.

Politiet i Roma venter seg demonstrasjoner i forbindelse med avstemningen og hadde tirsdag morgen sperret av sentrum av byen.