En sentrum-venstrekoalisjon står klar til å ta over etter hans sentrum-høyreregjering. Berlusconi ledet tirsdag formiddag det siste møtet i den avtroppende regjeringen. Etter dette møtet overleverte han sin og sine ministeres avskjedssøknader til Italias president Carlo Azeglio Ciampi.

Det var ventet at Ciampi i det samme møtet ville be Berlusconi fortsette som leder for et forretningsministerium. Ciampi går av senere denne måneden, og vil overlate oppgaven med å godkjenne en ny regjeringsdannelse til sin etterfølger.

Berlusconi forsøkte i det lengste å klamre seg til makten, etter at han led et hårfint nederlag for utfordreren Romano Prodi ved valget på ny nasjonalforsamling i april. Nå ligger det an til et nytt bittert oppgjør ved valget av president 18. mai.

Berlusconi og hans folk kan komme til å gjøre sitt ytterste for å få sin kandidat – trolig statssekretær Gianni Letta i den avtroppende regjeringen – valgt til statssjef. Prodi-fløyen går ifølge mediene inn for tidligere statsminister Massimo d’Alema som ny president. (©NTB)

REUTERS