Italias statsminister Silvio Berlusconi går av, ifølge en kunngjøring fra presidentens kontor. Berlusconi leverte sin avskjedssøknad til president Giorgio Napolitano lørdag kveld.

På forhånd hadde flere tusen demonstranter samlet seg i Romas gater med plakater med påskriften «Farvel, Silvio».

— Gå av! Gå av! ropte folkemengden og jublet da vedtaket om den økonomiske sparepakken i underhuset var et faktum.

Mario Monti tar over

President Napolitano sørget for å få fortgang i den politiske prosessen etter at Silvio Berlusconi tirsdag kunngjorde at han skulle gå av når pakken med økonomiske reformer og innstrammingstiltak var vedtatt.

— Det har vært 17 år med antikultur, sier studenten Raffaele Di Nitto.

Napolitano er nå ventet å utnevne økonomen og tidligere EU-kommissær Mario Monti til ny statsminister, og en ny regjering kan være på plass søndag kveld eller mandag morgen.

— Vi håper denne dagen markerer starten på en ny vår for Italia, sa opposisjonspolitiker Massimo Donadi under lørdagens avstemning i nasjonalforsamlingen.

— I dag faller teppet for en lang og smertefull fase i Italias politiske historie. Landet ønsker blanke ark for å begynne på nytt, supplerte opposisjonspolitiker Dario Franceschini.

Tøffe sparetiltak

Berlusconi sier han skal støtte denne regjeringen dersom den gjennomfører de økonomiske reformene.

Økning av pensjonsalderen og økt moms er blant tiltakene, som er rettet mot å skape vekst i økonomien og få kontroll med Italias enorme gjeld på hele 15.000 milliarder kroner - 120 prosent av brutto nasjonalprodukt.

Lørdag kveld ble det endelige vedtaket gjort i annetkammeret i nasjonalforsamlingen, og alt var dermed duket for statsministerens avgang.

FERDIG: Silvio Berlusconis tredje periode som Italias statsminister er over.
SCANPIX