Amerikanske marinesoldater forsøkte lørdag kveld å nå frem til livbåten der den amerikanske sjøkapteinen Richard Phillips (53) holdes som gissel, melder CNN.

Redningsforsøket gikk ikke helt etter planen.

Ble beskutt De somaliske piratene løsnet skudd så snart soldatene nærmet seg, og soldatene ble tvunget til å trekke seg tilbake uten å besvare ilden, forteller en kilde med kjennskap til situasjonen.

Kaptein Phillips har siden onsdag sittet i en livbåt sammen med kun fire pirater som passer på ham.

Flere hundre kilometer fra Somalias kyst har de gått tom for drivstoff. De skal ha krevd en løsesum på to millioner dollar for kapteinen, melder Miami Herald.

Piratene har tidligere gjort det klart at de vil forsvare seg dersom de blir angrepet.

Livbåten driver i morgentimene nærmere kysten av Somalia etter at forhandlinger brøt sammen.

Støtte fra krigsskip Den amerikanske fregatten USS Halyburton — med et helikopter ombord - befinner seg hele tiden i nærheten av livbåten for å overvåke piratenes bevegelser. Sammen med USS Bainbridge sørger det samtidig for å sperre piratenes retrett mot land.

De fire piratene venter nå på forsterkninger, slik at de gisselet kan få gisselet over i et større skip - noe amerikanerne er uvillige til å gå med på.

Phillips meldte seg frivillig som gissel da det danske skipet Maersk Alabama ble kapret av pirater utenfor kysten av Somalia på onsdag. Det lyktes mannskapet å få kontroll over skipet igjen, men piratene tok med seg Phillips i livbåten.

Artikkelen fortsetter under bildet...

Journalister intervjuer medlemmer av mannskapet på «Maersk Alabama», skipet som ble kapret av pirater men senere frisatt da kapteinen Richard Phillips ble tatt som gissel i en livbåt. FOTO: REUTERS

Kastet seg på sjøen I et forsøk på å komme seg unna piratene, kastet han seg fredag over bord fra livbåten, og ga seg til å svømme mot de amerikanske fregattene.Han skal imidlertid ikke ha klart å komme langt før somalierne klarte å innhente ham og trekke ham opp i livbåten igjen.

Maersk Alabama la lørdag til kai i den kenyanske havnebyen Mombasa, ledsaget av FBI-agenter og bevæpnede vakter.

Det er den amerikanske marinen som har bedt om FBIs assistanse i forhandlingene med piratene. FBI har nå satt i gang en etterforskning av kapringsepisoden og gisseltakingen, ifølge CNN.

Tidligere lørdag ble et Panama-basert tankskip forsøkt kapret av somaliske pirater, men mannskapet klarte å jage dem bort med vannkanoner.

Enda et skip tatt Lørdag ble nok et skip kapret. Skipet, en amerikanskeid slepebåt som seiler under italiensk flagg, sendte ut nødsignaler like før det ble bordet, opplyser løytnant Sergio Carvalho på det portugisiske marinefartøyet NRB Corte-Real.

NATO-skipet som patruljerer i farvanene utenfor kysten av Somalia, var imidlertid for langt unna til å komme til unnsetning, opplyser han.

Taubåten hadde 16 besetningsmedlemmer om bord, ti av dem italienske, ifølge Carvalho. Italienske myndigheter skal nå være i ferd med å forhandle om løslatelse av gislene.

Tidligere lørdag brukte et Panama-registrert tankskip vannkanoner mot somaliske pirater og klarte å jage dem vekk, opplyser NATO-personell.

Hundrevis tatt Philips er bare en av rundt 270 mennesker fra hele verden som er tatt som gisler av piratene i området mellom Aden-bukta og kysten av Kenya.

Men det var først med Maersk Alabama at verdensopinionen for alvor ble oppmerksom på situasjonen i området fordi Philips er den første amerikaneren som er tatt

Situasjonen har også tvunget USAs nye president Barack Obama til å fokusere på et område av verden amerikanerne helst vil glemme.

En amerikansk intervensjon i Somalia på 90-tallet endte i katastrofe, inkludert episoden med et Black Hawk-helikopter som ble skutt ned. 18 amerikanere ble drept i episoden.