Washington D.C./Bergen (bt.no): Orkanen «Sandy» tiltar langs den amerikanske østkysten mandag kveld norsk tid. Over 50 millioner mennesker forbereder seg nå på det som kan bli den største naturkatastrofen i USA noensinne.

— Vi opplever det som veldig dramatisk, sier Tiril Kyrkjebø (20) fra Bønes, som studerer ved American University i Washington D.C.

NERVØS: Tiril Kyrkjebø (20) fra Bønes befinner seg i Washington D.C. - Vi har fått beskjed om å holde oss inne til dette er over, sier hun.
Privat

Ifølge myndighetene må innbyggerne i hovedstaden forvente å miste strømmen mens uværet pågår.

40 UiB-studenter rammet

Ingar Myking, kommunikasjonsdirektør ved UiB, opplyser at de har 40 studenter langs USAs orkanrammede østkyst. 37 av disse befinner seg i hovedstaden Washington D.C.

— Vi har sendt ut e-post og bedt dem om å forholde seg til de råd de er gitt. I tillegg ber vi dem ta kontakt med lokale myndigheter eller den norske ambassaden, dersom de har behov for assistanse, sier Myking.

Trolig blir de norske studentene isolert fra omverdenen.

— Vi har bedt alle om å gi beskjed om hvordan de har det når orkanen har løyet, sier kommunikasjonsdirektøren.

Kyrkjebø og resten av utvekslingsstudentene fra Universitetet i Bergen har fått beskjed om å holde seg innendørs i frem til stormen er over.

— Skolen er stengt og vi har fått beskjed om at strømmen sannsynligvis kommer til å gå. Hvis det blir virkelig gale, kan vi ikke drikke vann fra springen heller, sier Kyrkjebø.

Forventer «superstorm»

«Sandy» er ventet å ramme fastlandet mellom Washington D.C. og New York tidlig tirsdag morgen, norsk tid. Likevel er orkanen allerede så kraftig at den vil kunne gi store ødeleggelser allerede før den treffer land.

Det er innført unntakstilstand og/eller portforbud langs store deler av den tett befolkede østkysten.

Allerede mandag morgen er det sterk kuling langs kysten, og flere amerikanske kystbyer står under vann.

Som om ikke det er nok, vil orkanen trolig kollidere med en kaldfront fra nord. Det vil kunne føre til en såkalt «superstorm», som potensielt sett kan føre til ødeleggelser på en skala USA aldri før har sett.— Jeg er ikke veldig redd, men det er jo en alvorlig storm som har tatt liv i Karibia. Vi er forsiktige, og følger de rådene vi har fått, sier Kyrkjebø.

Hamstret brus og chips

Bergens-studentene har brukt de siste par dagene til å prøve å hamstre mat, vann og lommelykter.

COLA OG CHIPS: Da Heidi Waage Rasmussen (23) og de andre bergensstudentene skulle ut å hamstre vann og mat, hadde de bare cola og chips igjen på butikkene.
Privat

— Men alle butikkene er tomme. Dermed måtte vi kjøpebrus og chips istedet, sier Heidi Waage Rasmussen (23) fra Minde.

— Alt folk snakker om er stormen. De amerikanske studenteneer veldig bekymret for venner og familie, legger hun til.Rasmussen har fylt opp flasker og bøtter med vann itilfelle de får forbud mot å drikke vannet.

Men det er strømmen hun er mestbekymret for, ettersom det vil blir svært kaldt hvis ikke oppvarmingsanlegget i bygningenfungerer.

— Slik det er nå er det skikkelig ruskete bergensvær, men det blir verre og verre for hver time som går, sier hun.

- Folk vil dø

Allerede mandag ettermiddag sto kasinobyen Atlantic City under vann. Hovedgaten har rett og slett kollapset, ifølge amerikanske medier.

Ifølge Aftonbladet sier guvernøren i Maryland, Martin O. Malley, at mennesker kommer til å dø i uværet.

- Denne stormen er veldig intensiv og kommmer utvilsomt til å føre til flere dødsfall, sier han.

Også Ocean City, rett sør for Atlantic City, står under vann.— Dette er den største katastrofen vi noensinne vil oppleve i løpet av et liv, sier Dan Malloy, guvernør i delstaten Connecticut til CNN.

Det er ventet inn en tidevannsbølge i natt norsk tid, som vil kunne være fire meter over normalt tidevann. Følgene er ventet å bli katastrofale.

Guvernør Chris Christie i New Jersey er uvanlig klar i sin oppfordring til innbyggere som er skeptiske til å la seg evakuere fra sine hjem.

— Ikke være dumme. Kom dere vekk!