ÅSMUND EGELANDasmund.egeland@bergens-tidende.no

– Vi leter etter overlevende, men dem er det ikke mange av. De fleste er døde, sier 24 år gamle Geir Magnesen til Bergens Tidende.

Han satt på rommet sitt i hovedstaden San Salvador da jordskjelvet kom. Det var lørdag. Klokken var 11.30.

– Til og begynne med skjønte jeg ingenting. Så var det plutselig over. Jeg kom meg ut på gaten, og like etterpå ble det slått full alarm, sier medisinstudenten.

– Mentalt forberedt Geir Magnesen er på et fire måneders opphold i El Salvador som ledd i et utvekslingsprogram mellom Norsk Folkehjelp og den salvadoranske redningsorganisasjonen Comandos de Salvamento. Arna-buen er spesielt interessert i førstehjelp. Han kom til El Salvador for å lære, og få erfaring. Og El Salvador har – dessverre – mye praksis å tilby, også uten en naturkatastrofe.

– Jeg var mentalt forberedt på at jeg kunne komme til å oppleve både vulkan, jordskjelv og orkan. Derfor kom ikke jordskjelvet som noen overraskelse, sier 24-åringen.

Han virker både rolig og avbalansert, til tross for de grufulle arbeidsoppgavene han har hatt i helgen. Et av de verst herjede områdene heter Santa Tecla, og ligger i utkanten av hovedstaden San Salvador. Det er der Geir Magnesen har vært.

Fant én overlevende – Rett etter jordskjelvet var jeg med på å rigge opp klinikken ved basen til Comandos de Salva-mento. Etterpå kom jeg med i en ambulanse på vei til Santa Tecla, der det hadde gått et jordskred. Et helt boligfelt var begravd av massene. En del mennesker gravde med spader da vi kom, etter hvert ble gravemaskiner og bulldosere satt inn i arbeidet. Til nå har vi gravd frem 150 omkomne fra denne bydelen. Vi har bare funnet én overlevende. Sist jeg så ham, satt han fortsatt innesperret. Han fikk oksygen og annen hjelp for å holde seg i live, sier Geir Magnesen.

Lite søvn Da BT snakket med ham i går kveld, oppholdt han seg ved hovedbasen i San Salvador for å ta noen telefoner. Han har bare fått seg et par timers søvn siden skjelvet brøt ut. Men han sov ikke så godt, fordi så mange lastebiler kjørte forbi. Han vet ikke når han får sove neste gang. Han skulle forstsette redningsarbeidet sammen med kollegene sine i går kveld.

Geir Magnesen sier at både pårørende og andre som har vært på åstedet har forholdt seg svært rolig. Han tror det er årsaken til at han selv greier å holde seg så rolig.

– Det har ikke vært hysteriske mennesker rundt oss mens vi jobber. Det har vært greit, sier han.

Var ikke redd Selv var han ikke redd da skjelvet kom.

– Jeg var faktisk ikke det. Men jeg burde nok ha vært det. Nå når jeg skjønner omfanget, kommer jeg til å bli redd hvis det skjer en gang til, sier Geir Magnesen.

Hjemme i Arna levde foreldrene i uvisse om hvordan det stod til med sønnen. De visste ikke hvordan det stod til før BT ringte tidlig søndag kveld.

– Er Geir i god form? Det var hyggelig å høre, sa Geir Magnesens far, Stein Magnesen, da BT ringte.

– Har du vært nervøs?

– Egentlig ikke. Dårlige nyheter bruker å spre seg raskt, sier Stein Magnesen.

Ber om penger Geir Magnesen håper nå at El Salvador får hjelp utenfra.

– Det er stort behov for ressurser, både i form av penger og utstyr. Helsevesenet her er ganske begrenset. Ofrene etter jordskjelvet er helt avhengig av de frivillige organisasjonene, sier Geir

Les også: El Salvador ber om 3000 kister -Ingen nordmenn skadd i jordskjelvet Om lag 40 nordmenn i jordskjelvområde Frykter høye dødstall

BLE ALVOR: Her er bergenseren Geir Magnesen (24) på øvelse sammen med Norsk Folkehjelps søsterorganisasjon i El Salvador, Comandos de Salvamento, i desember i fjor. I helgen har lege-studenten vært med på å grave ut døde. FOTO: COMANDOS DE SALVAMENTO/NORSK FOLKEHJELP