Bergenseren har sittet halvannen uke i fangenskap hos Al Jalal-stammen i Marib-regionen i Jemen. De krever at myndighetene løslater et stammemedlem, som ble arrestert etter et angrep på en bensintransport i Marib-regionen.

Nå går det imidlertid mot en løsning som partene kan leve med, ifølge kilder med inngående kjennskap til forhandlingsprosessen rundt den 34 år gamle FN-arbeideren. Det kan likevel ennå ta noen dager.

— Meglinger mellom stammer tar lang tid, siden partene ikke har direkte kontakt med hverandre, sier Jemen-forsker Fernando Carvajal, som befinner seg i hovedstaden Sanaa.

Å kidnappe utlendinger er en eldgammel tradisjon i Jemen, og det er en rekke uskrevne regler som partene må følge.

Ber om store summer

Kidnappingen kommer på et svært dårlig tidspunkt for den jemenittiske regjeringen, som det siste året har vært under sterkt press fra opprørske stammer i flere av landets regioner.

— Jemen har bedt om store pengesummer fra FN i forbindelse med valget, i tillegg til at FN stiller med valgobservatører. Når en FN-ansatt blir kidnappet i forkant av valget, stiller dette regjeringen i et særdeles dårlig lys, sier Carvajal.

Ifølge Jemen-forskeren er bergenserens situasjon blitt en svært betent sak for regjeringen, som frykter at FN skal holde tilbake midler frem til nordmannen er løslatt.

— Verken Jemen eller FN kan leve med at FN-representantene i landet risikerer å bli utsatt for vold eller kidnapping. Derfor jobbes det nå med å finne en løsning på høyeste hold i regjeringen, sier han.

Kan byttes mot symboler

Forhandlingsprosessen organiseres alltid av en utenforstående og uavhengig stammeleder, som bærer tittelen sjeik. Sjeikene har ingen politisk eller religiøs autoritet, men er alltid de som leder forhandlingene når det oppstår konflikter mellom ulike stammer og Jemens sentralregjering.

— Partene møtes aldri personlig under forhandlingene. Det er sjeiken som formidler beskjeder og løsningsforslag, og det er han som stiller som garantist for at alt går riktig for seg, sier Carvajal.

Selv om myndighetene foreløpig ikke går med på å løslate den fengslede mannen, er det flere ulike løsninger som er aktuelle. For eksempel kan 34-åringen bli løslatt i bytte mot en fysisk garanti om at forhandlingene skal fortsette, også etter at han er frigitt.

— En slik garanti kan utstedes gjennom å gi en gjenstand som ikke har stor materiell verdi, men stor symbolverdi, sier Carvajal.

Utenriksdepartementet og 34-åringens arbeidsgiver UNDP ønsker ikke å kommentere saken, utenom at de er i daglig kontakt med mannen.