Om bord i laste— og passasjerskipet M/V "Polar Bird" er det 36 passasjerer og et mannskap på til sammen 23 personer. Skipet eies av det norske rederiet Polar Ship Management AS i Bergen og fraktet personell og utstyr til australske forskningsstasjoner i Antarktis.

Lider ingen nød

— Dette går nok bra., folkene om bord er erfarne folk som er vant til forholdene i isødet. Vi har nok mat og drivstoff om bord, sier kaptein Lidvin Larsen til bt.no over satellittelefon.

For 23 døgn siden ble det 110 meter lange skipet fanget av isen, og har sittet fast 51 nautiske mil fra land.

Den australske isbryteren "Aurora" skulle komme "Polar Bird" til unnsetning i dag, men den har fått litt problemer i snøkavet og ventes derfor ikke frem før i morgen (torsdag).

Det er om lag 40 nautiske mil ut til iskanten. "Aurora" må først bryte seg vei isen og deretter kjøre rundt "Polar Bird" noen ganger for å prøve å få løs skipet. Dersom det går bra vil det normalt ta et døgns tid for "Polar Bird" å komme seg ut gjennom isråket "Aurora" lager til åpen sjø.

Fotball i lasterommet

-Timene midt på dagen kan bli litt lange. Vi har derfor laget til et trimrom i det ene lasterommet. Her spilles det fotball, badminton og bordtennis. Vi har faktisk hatt landskamper mellom Norge og Australia, forteller kaptein Larsen til bt.no.

-Og australierne ble banket?

-Nei, de vant nok fotballandskampen. Det er jo bare syv nordmenn og 36 australienere om bord. Men vi slo dem i alle fall i bordtennis, humrer den sunnmørske kapteinen fra isødet. Han er det nærmeste en kommer en bergenser om bord i det bergenske lasteskipet.

FAST: "Polar Bird" sitter fast i isen.
FOTO: SCANPIX