Statsminister Poul Nyrup Rasmussen sier Danmark har vært i "krig" siden terrorangrepene mot USA 11. september — en krig mot terrorismen.

Skjerpet plan

Mandag var skjerpet terrorberedskap tema for et møte mellom statsminister Nyrup Rasmussen, innenriksminister Karen Jespersen og helseminister Arne Rolighed.

Arbeidet med en skjerpet plan for beredskapen ble intensivert på bakgrunn av at den danske regjeringen har gitt full støtte til USA og sagt at den er villig til å delta i en eventuell NATO-aksjon mot den eller de som står bak terrorangrepene.

20 millioner til strakstiltak

Den danske regjeringen har ikke noe samlet oversikt over hvor mye den skjerpede beredskapen vil koste, men bare innenriksministeren forventer å bruke 20 millioner danske kroner på kort sikt, melder nyhetsbyrået Ritzau.

Arbeidet med økt dansk beredskap er delt inn i strakstiltak, det som skal være på plass i løpet av neste år og mer langsiktige tiltak. I løpet av et par måneder skal helseministeren blant annet se på beredskapen mot biologisk krigføring.

Sjefen for Beredskap Storkøbenhavn (tilsvarende Sivilforsvaret), direktør Finn S. Thygesen, sier at politikere og myndigheter i årevis har nedprioritert området sikkerhet.

— Hvis jeg skal være ærlig, så er vi overhodet ikke forberedt på et biologisk angrep, sier han.

Helseminister Rolighed kunne imidlertid forsikre om at regjeringen arbeider under høytrykk som følge av det endrede trusselbildet.

- Alle i fremste linje

I den finske byen Borgå manet statsminister Paavo Lipponen USA til å tenke seg om når de bestemmer seg for hvordan de vil slå tilbake mot terrorangrepene, angrep han for øvrig omtalte som verre enn angrepet på Pearl Harbor.

— Også andre enn USA svarer for følgene. Vi er alle i fremste linje, sa Lipponen på et seminar arrangert av den sosialdemokratiske EU-delegasjonen.

I en ny rapport om det svenske forsvarets framtidige organisering har trusselen fra eventuelle terrorister fått en fremtredende plass, melder nyhetsbyrået TT. Rapporten ble utarbeidet før angrepene mot USA.

Arbeidet trappet opp

–Dette er noe vi har tenkt på lenge. Våre politikere har faktisk vært forutseende denne gang, sa Fredrik Hassel, politisk rådgiver i det svenske forsvarsdepartementet.

Håkan Juholt (Sosialdemokratene), som var saksordfører for utredningen, påpekte at det ikke lenger er Sveriges territorium som er truet, men dets menneskelige og materielle verden.

Også her i landet var sikkerhet satt på dagsordenen på øverste hold mandag.

— Arbeidet er trappet opp både for å bidra med informasjon til USA og for å finne ut om trusselen mot Norge er blitt større, sa statsminister Jens Stoltenberg på en pressekonferanse etter et møte i regjeringens sikkerhetsutvalg mandag ettermiddag.