De siste dagene har titusener av ungdommer marsjert i protest mot det de mener er systematisk diskriminering av landets berbere. Politibiler er satt i brann og politifolk steinet. Veien til hovedstaden er sperret med brennede dekk og butikker er stengt. Skadene er beregnet til nær 250 millioner kroner.

Lørdag ble ytterligere 29 personer drept — de fleste skutt av politiet, ifølge vitner. Det bringer dødstallene opp i minst 50 siden tenåringen Mohamed Guermah døde i varetekt. Politiet hevder at et våpen gikk av ved et uhell, men lokale innbyggere og familien er overbevist om at han ble myrdet.

Søndag fortsatte demonstrasjonene i regionens to største byer — Tizi Ouzou og Bejaia. Studenter og lærere krevde at politikorpset blir erstattet med andre sikkerhetsstyrker, og ville overlevere et skriftlig krav. Politiet møtte dem med tåregass.

Frihetskjempere Det stolte berber-folket utgjør en tredjedel av Algeries befolkning. De mener de blir diskriminert og kjemper for å bli anerkjent på lik linje med araberne i landet. De vil blant annet at språket, tamazight, skal bli sidestilt med arabisk.

Berberne i Kabylie nordøst i Algerie kjempet i første rekke i frigjøringskampen mot Frankrike, men kolonimakten hadde drevet en splitt-og-hersk-politikk som førte til at konflikten mellom landets to folkegrupper fortsatte etter uavhengigheten i 1962.

Hver vår siden en massedemonstrasjon ble slått ned av politiet i 1980, arrangerer befolkningen protestaksjoner med krav om større anerkjennelse. I 1995 ble skolene boikottet og innbyggerne gikk til generalstreik. I 1996 ble berberne anerkjent som folkeslag, men uten at språket ble offisielt godkjent.

Berberne er også kjent for å være fiendtlige til landets islamske bevegelse. Kabylie var den eneste regionen hvor Islamsk redningsfront (FIS) ikke greide å få fotfeste på begynnelsen av nittitallet.

FIS ble senere forbudt og militæret avlyste annen runde av valgene for å hindre at Algerie ble en islamsk stat. Borgerkrigen mellom islamistene og myndighetene har til nå krevd minst 100.000 liv.

NTB