Beijing: Konen til den fengslede fredsprisvinneren Liu Xiaobo har skrevet et åpent brev der hun ber vennene hans reise til Norge for å motta prisen på vegne av ektemannen.

Samtidig melder en menneskerettsgruppe i Hongkong at Lius to brødre er villige til representere prisvinneren under seremonien i Oslo 10. desember.

I en pressemelding fra Informasjonssenteret for menneskerettigheter og demokrati ber Liu Xiaoguang og Liu Xiaoxuan G20-landene om å legge press på kinesiske myndigheter slik at broren deres løslates.

Liu Xiaobo ble i fjor dømt til 11 års fengsel for å ha utarbeidet et manifest som krever demokratiske reformer i Kina. 8. oktober kunngjorde Nobelkomiteen at han tildeles årets fredspris for sitt arbeid for demokrati og menneskerettigheter.

Husarrest

Konen til fredsprisvinneren sitter fortsatt i husarrest, slik hun har gjort siden kunngjøringen. Hun regner derfor med at det er liten mulighet for at hun vil kunne reise til Oslo, ifølge et brev som tirsdag sirkulerte på en rekke nettsider. I brevet ber Liu Xia over 100 kinesiske dissidenter, advokater og professorer om å ta imot prisen på vegne av ektemannen.

«En vurdering av den nåværende situasjonen tilsier at muligheten for at Xiaobo og jeg reiser for å motta prisen, er svært liten, men jeg tror at Xiaobo helt klart ville ønsket at vennene hans deltar på denne historiske seremonien», skriver Liu Xia i brevet.

Ikke kontakt

Nyhetsbyrået AFP har ikke greid å få bekreftet at brevet virkelig er skrevet av fredsprisvinnerens kone ettersom hun de siste ukene ikke har vært tilgjengelig for pressen.

Yang Jianli, en kinesisk dissident som bor i USA, har tidligere opplyst at Liu Xia har gitt ham i oppdrag å samordne venner og tilhengere som ønsker å reise til Oslo.