En ordknapp president George W. Bush ber om politisk våpenhvile om Irak-krigen i USA, etter at Baker-kommisjonen leverte en knusende kritikk av hans politikk.

– Denne rapporten gir en meget tøff vurdering av situasjonen i Irak, sa Bush da han onsdag møtte medlemmene av den tverrpolitiske Iraq Study Group, under ledelse av tidligere utenriksminister James Baker.

Drøyer

Kommisjonen ga presidenten en 160 sider lang rapport med 79 forslag til hva som bør gjøres for å få USA ut av hengemyra i Irak. Rapporten kan ikke leses som annet enn en knusende kritikk av Bush-regjeringens politikk i Irak og Midtøsten, og flere av forslagene går stikk i strid med presidentens politikk.

Spørsmålet mange stiller nå er hvordan Bush vil forholde seg til forslagene.

– Rapporten inneholder mange interessante forslag. Vi vil ta hvert forslag alvorlig og handle i forhold til dem i rett tid, var alt Bush ville si da han mottok rapporten.

Han oppfordret til å legge politisk krangel til side og ba om nasjonal samling i forhold til krigen i Irak. Det er en oppfordring som kanskje faller for døve ører, etter at han i tre valgkamper på rad har skjelt ut demokratene for å være veike i forhold til nasjonal sikkerhet.

Det hvite hus sier presidentens reaksjon på rapporten vil komme i løpet av noen uker, men at han vil avvente vurderinger fra forsvarsdepartementet, utenriksdepartementet og sitt eget nasjonale sikkerhetsråd.

Foreslår endringer Baker-kommisjonen foreslår store endringer i USAs Irak-politikk. Kommisjonens ledere konstaterer at dagens politikk ikke fører fram.

Blant tiltakene rapporten anbefaler er at USA går i dialog med Syria og prestestyret i Iran for å stanse kaoset i Irak. Dette er stikk i strid med hva president George W. Bush mener.

Kommisjonen går også inn for en mer aktiv amerikansk politikk i forhold til konflikten mellom Israel og palestinerne. Bush har spilt en heller passiv rolle i denne konflikten, og har aktivt unngått å innta en meklerrolle.

Kommisjonen mener de fleste amerikanske soldatene bør være ute av Irak tidlig i 2008, men setter ingen dato. De amerikanske styrkene bør gradvis overføres fra kampoppdrag til støtte— og opplæringsfunksjoner for Iraks egne styrker.

President Bush har gjentatte ganger erklært at soldatene blir i Irak «til jobben er gjort».

Kommisjonen foreslår også opprettelse av en diplomatisk støttegruppe på utenriksministernivå eller høyere. Landene i regionen, de faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd og land som Tyskland, Japan og Sør-Korea nevnes som mulige medlemmer. Kommisjonen mener det haster å komme i gang med diplomatiske initiativ. (©NTB)

LARRY DOWNING/REUTERS