Lysbakken ble selv kjent med Maryam al-Khawaja under prisutdelingen i Bergen i vinter.

— Hun gjorde et sterkt inntrykk. Maryam er en svært modig kvinne som fører en demokratikamp som har fått altfor lite oppmerksomhet, sier Lysbakken.

Maryam Al-Khawaja skulle etter planen ha snakket om den arabiske vår til tusenvis av skolelever under Bergen internasjonale filmfestival (BIFF) senere i måneden. I helgen ble hun arrestert på den internasjonale flyplassen i Bahrain. Nå vet arrangøren verken hvor hun befinner seg, eller om hun kommer til Bergen.

Lysbakken mener det haster med internasjonalt press, og i et skriftlig spørsmål til utenriksministeren ber han om at Norge stillet seg bak et nordiske press for å få satt menneskerettighetsaktivisten fri.

Det haster

— Regimet i Bahrain bryter systematisk menneskerettighetene. Landet styres på autoritært og gammeldags vis av kongefamilien. Vi vet at forholdene for politiske fanger i landet er svært dårlig, og det haster derfor med internasjonalt press, sier Lysbakken.

Han mener Norge kan gjøre en forskjell, og siden hun er dansk statsborger ber jeg også Brende om å ta kontakt med de andre nordiske landene for å utøve et felles press.

— Bahrain er en unnlatelsessynd for Vesten, og et eksempel på vestlig dobbeltmoral i Midtøsten. Kongefamilien har tette bånd til Storbritannia, og USA har flåtebase i landet. Det er en skam at USA beskytter diktaturer som dette, og jeg håper Norge vil tørre å vise en annen holdning, sier Lysbakken.

Sosiale medier mot regimet

Det var da Maryam Al-Khaawaja søndag ankom Bahrains Internasjonale flyplass, Manama, hun ble tatt i arrest anklaget for å ha forulempet en politkvinne.

Hun blir også anklaget for å ha brukt sosiale medier til å fornærme kongehuset i Bahrain, og for å ha motarbeidet regimet.

Maryam Al-Khawaja er fungerende leder av Bahrain Center for Human Rights (BCHR), og dro til Bahrain for å besøke faren, systemkritikeren Abdulhadi Al-Khawaja, som sitter fengslet. Han har sultestreiket siden 26. august.

Etter ankomsten skrev Maryam Al-Khawaja en tekstmelding til BCHR om at hun ble holdt tilbake på flyplassen.

— Derfor har jeg valgt å gå til sultestreik hvor jeg kun tar til meg vann. Jeg nekter å forlate flyplassen, og vil sultestreike inntil jeg får lov til å se min far, skrev Maryam Al-Khawaja.

Systematisk tortur

Faren Maryam Al-Khawajas far, Abdulhadi Al-Khawaja, har bodd i Danmark i 12 år.

I 2011 dømte en militærdomstol han til en langvarig fengselsstraff for organisering av demonstrasjoner for demokrati i Bahrain.

Menneskerettighetsorganisasjoner mener han er utsatt for systematisk tortur. Han har tidligere sultestreiket i 110 dager. Den ble avbrutt da han ble tvangsforet på et militærsykehus.

Også Maryam Al-Khawajas søster, Zainab Al-Khawaja, har vært fengslet i Bahrain, men er nå løslatt i påvente av rettssak.

Maryam Al-Khawaja mottok Raftoprisen på vegne av BCHR for innsatsen for menneskerettigheter i Bahrain.