— De må roe seg ned for å gi meg en sjanse, sa Arafat som svar på et spørsmål fra TV-stasjonen ABC om han er i stand til å arrestere ekstremistene, slik Israel og USA har krevd. Ifølge Arafat er de israelske luftangrepene til hinder for at de palestinske politistyrkene kan gjøre jobben sin.

Han uttalte seg dagen etter at israelske raketter hadde slått ned like ved kontorene hans i Ramallah på Vestbredden. Rakettangrepene var en reaksjon på selvmordsbombene i helgen, som drepte 25 israelere.

Arrester nå

Israels utenriksminister Shimon Peres oppfordret onsdag Arafat til umiddelbart å arrestere militante palestinere som mistenkes for å stå bak de seneste selvmordsangrepene. Israel har gitt Arafat en liste med 36 navn på mistenkte som israelerne vil ha satt bak lås og slå.

Den israelske hæren kunngjorde onsdag at den innstiller sine angrep på mål i de palestinske områdene på ubestemt tid for å gi Arafat en sjanse til å vise at han vil følge opp sine ord med handling. Det ble ikke meldt om nye israelske luftangrep onsdag, angivelig på grunn av dårlig vær.

Arafat sier at hans politistyrker har pågrepet 131 militante palestinere etter de siste selvmordsaksjonene, men ifølge israelerne er ingen av de arresterte på listen over aktivister Israel har bedt Arafat pågripe.

Ny aksjon

En ny selvmordsaksjon rammet Israel onsdag, men denne gang uten dødsofre, bare tre lettere skadde, fordi bomben angivelig gikk av før den skulle. Sprengladningen gikk av utenfor det tidligere Hilton Hotel, som nå heter The David Citadel.

Den ytterliggående organisasjonen Islamsk hellig krig (Jihad) sa den sto bak aksjonen, og at målet var den israelske sikkerhetsministeren Uzi Landau, som oppholdt seg på hotellet.

En talsmann for politiet opplyste at selvmordsbomberens avsprengte hode var blitt gjenfunnet inne i et av hotellets rom, som tilfeldigvis ikke var i bruk.

Regjeringsspørsmålet uavklart

Det israelske arbeiderpartiet utsatte onsdag avgjørelsen om eventuelt å forlate den israelske regjeringen. Partiets ledelsen ville i stedet gi koalisjonspartneren Likud en liste med påståtte brudd på erklæringen som lå til grunn for samlingsregjeringen.

Svaret på disse punktene vil avgjøre om partiet vil bli værende i samlingsregjeringen. Arbeiderpartiets statsråder skal møtes igjen 17. desember for å ta stilling til dette.

Menneskerettsbrudd

En konferanse for land som har undertegnet Den fjerde Geneve-konvensjonen kritiserte Israel onsdag for brudd på menneskerettighetene i de okkuperte områdene. Både Israel og USA boikottet konferansen.

Konferansen bekreftet at bestemmelsene om beskyttelse av sivile i krig gjelder i de områdene Israel har okkupert i Gaza og på Vestbredden. Israel sier at landet respekterer ånden i Geneve-konvensjonen, men mener at den ikke gjelder i de palestinske områdene.

En palestinsk demonstrant med hendene dekket av blod. Yasser Arafat ber nå om mer tid til å arrestere militante palestinere.
Reuters