Lørdag tok de farvel med sine døde, men det kommer trolig til å gå lang tid før de etterlatte er kommet gjennom sorgen og over sjokket som rammet dem så brutalt for en uke siden.

BT var i går i telefonisk kontakt med enken etter stuerten om bord i «Cistude», Manuel Vasquez-Martin (49). Gloria Vasquez-Martin er sterkt preget av det som har skjedd i løpet av den siste uken, og med grøtet stemme ba hun om forståelse for at hun ikke ønsket å snakke med noen andre enn sine aller nærmeste.

— Jeg beklager, men jeg har ikke noe lyst til å snakke, sa Gloria.

Bitter

Hun ga imidlertid klart uttrykk for sin bitterhet over at mannskapet på «el buque noruego» (det norske skipet) ikke stoppet og snudde for å gjøre et forsøk på å hjelpe de skibbrudne, før hun høflig, men kontant avviste BTs ønske om et intervju.

Gloria og hennes avdøde mann er begge opprinnelig fra Andalusia i det sørlige Spania. De har imidlertid bodd i mange år i Ondárroa, der rundt 20 prosent av befolkningen er tilflyttere fra andre deler av Spania.

Heller ikke Aitor Solabarrieta Bengoechea, den avdøde maskinisten José Solabarrieta Bengoecheas (41) bror, ønsket å snakke med BTs utsendte.

Har mistet flere

Aitor er prest og var blant dem som forrettet i minnestunden i kirken i Ondárroa lørdag kveld. Med klar og stødig røst tok han et følelsesladet farvel med sin bror i Santa Maria-kirken. Aitor mistet for ca. ti år siden også en fetter på havet, så familien har hatt sine prøvelser.

Mange av de tilstedeværende i kirken ga uttrykk for sin medfølelse med den tapre presten. I går ville han og hans mor bare ha fred etter det som åpenbart må ha vært en vanskelig oppgave og en stor påkjenning.

— Jeg ber om forståelse for at vi akkurat nå ikke er i en tilstand der vi føler oss klare til å snakke med pressen, sa Aitor Solabarrieta Bengoechea til BT.

ONDÁRROA SØRGER: Fra minnestunden i Santa Maria-kirken i Ondárroa lørdag kveld. Den ene av prestene som forrettet i minnestunden, er bror til den avdøde maskinisten José Solabarrieta Bengoechea.
FOTO: ROAR CHRISTIANSEN