Unge menn væpnet med macheter, steiner og køller satte onsdag opp provisoriske barrikader forskjellige steder i Kenya. Frykten er stor for at de siste dagenes voldshandlinger skal utarte og slite det østafrikanske landet fra hverandre i en ødeleggende konflikt etter etniske skillelinjer.

Det er blant annet frykt for hevnaksjoner etter at opp mot 50 mennesker, halvparten av dem barn, tirsdag ble brent levende da en mobb angrep og tente på ei kirke der livredde medlemmer av kikuyustammen hadde søkt tilflukt.

AU-leder til Kenya

Lederen for Den afrikanske union, Ghanas president John Kufour, kommer til Nairobi onsdag for å ha krisemøter med president Mwai Kibaki. AU-lederen har sagt seg villig til å bidra til en forsoningsprosess mellom Kibaki og hans utfordrer Raila Odinga.

USAs utenriksminister Condoleezza Rice og hennes britiske kollega David Miliband oppfordrer i en felles uttalelse onsdag Kibaki og Odinga til å komme sammen og søke et kompromiss som kan stoppe volden og sikre demokratiet i Kenya.

Uregelmessigheter

I uttalelsen konstaterer Rice og Miliband at det har vært flere rapporter om uregelmessigheter under presidentvalget. Men det viktigste nå er at de politiske lederne oppfordrer sine tilhengere til å få slutt på voldshandlingene, og samtidig setter i gang en prosess som sikrer et enhetlig og demokratisk Kenya, sier de to utenriksministrene. De lover at USA og den tidligere kolonimakten Storbritannia vil gjøre sitt for å bidra til forsoning og nasjonal enhet i Kenya.

Uroen flammet opp etter at valgkommisjonen søndag sa Kibaki hadde blitt gjenvalgt som president med knapp margin. Odinga beskylder Kibaki for omfattende valgfusk.

Etnisk-politisk strid

Kibaki tilhører Kenyas største etniske gruppe, kikuyuene, mens Odinga kommer fra den nest største, lou. Det har gitt en eksplosiv blanding av politisk og etnisk strid.

Lederen for valgkommisjonen i Kenya, Samuel Kivuitu, vedgikk tirsdag at han hadde blitt presset til å kunngjøre valgresultatet allerede søndag, til tross for at både internasjonale observatører og landets statlige menneskerettskommisjon ba om gransking av påstandene om valgfusk først.

Ifølge Kenyas Røde Kors er minst 70.000 mennesker drevet på flukt på grunn av voldsomhetene etter valget.

– Dette er en nasjonal katastrofe. Fra det området vi besøkte i dag, er om lag 70.000 drevet på flukt, sier generalsekretær Abbas Gullet.

En mann blir banket opp av en mobb, mens en annen ligger bevisstløs på bakken. Hevnaksjoner florerer etter en rekke drap og voldshandlinger den siste tiden.
STR
Nairobi har opplevd voldsomme opptøyer de siste dagene. Her fra slumkvarteret Kibera.
STR